Çaytıkanı "padşah giləmeyvəsi" adlandırırlar və bu səbəbsiz deyil. Çaytikanı çox zəngin vitamin-mineral tərkibinə malikdir. Çaytikanı yağı çox effektli müalicəvi vasitə sayılır. Çaytikanı yağı həm xalq, həm də ənənəvi tibbdə müxtəlif xəstəliklər və pozulmalar zamanı çox geniş istifadə olunur.
Bundan əlavə çaytikanı yağı C vitamini ilə də zəngindir.
A və C vitaminləri güclü antioksidantlar sayılır. Bu maddələr orqanizmdə gedən qocalma və dağılma prosesləri ləngidir, immun sistemini möhkəmləndirir, orqanizmi şiş xəstəliklərin inkişafından qoruyur.
Çaytikanı yağı avitaminoz (vitaminlərin çatışmazlığı) zamanı müalicəvi vasitə kimi istifadə olunur. Çaytikanı yağını təbii polivitamin kompleks hesab etmək olar.
Çaytikanı kərə yağı ilə qarışdırıla bilər:
Soyuqdəymə, mədə xorası və qastrit zamanı (kəskinləşmədən) kömək edir.
▫️Çaytikanı - 200 qr.
▫️ Kərə yağı - 200 q.
▫️Şəkər qumu - 150 qr.
Çaytikanı çeşidləyirik, yuyub qururuq.
- Ətçəkən maşında doğrayın.
- Yaranan püresi ələkdən keçirin.
- Pulpa sıxın.
- Kərə yağı, şəkər və çaytikanı şirəsini blenderdə çalın.
Yaranan yağı şüşə qaba köçürün.
- Qarışığı soyuducuya qoyun.
- Dondurucuda daha uzun müddət saxlamaq mümkündür.
saglamolun.az