Qədim İrlandiya atalar sözündə deyilir ki, “Qoy kələm yarpaqlarınıza qurd düşməsin”.
Bu, onunla izah olunur ki, kələm az kalorili, tərkibi vitamin C, kalium və K vitamini ilə zəngin olan çox qidalı bir tərəvəzdir. Bu tərəvəz anti-xərçəng və iltihaba qarşı güclü xüsusiyyətlərə malikdir. O, ənənəvi xalq təbabətində bir çox yüzilliklər ərzində dəri xəstəlikləri və şişlərin müalicəsi üçün istifadə olunub.
Kələmin tərkibinə ağciyər ağrısı və xərçəngin qarşısının alınması üçün son dərəcə faydalı olan antiinflamatuar xüsusiyyətləri olan vitaminlər, fitoksitrientlər, antosiyaninlər və glutaminlər daxildir Artritli xəstələrin müalicəsi üçün kələm yarpaqlarının əlavə edilməsi xəstəliyi əhəmiyyətli dərəcədə xeyli rahatlaşdırır.
Publika.az xəbər verir ki, onu kompres şəklində istifadə edirlər.
İnqrediyentlər:
Kələm (yaxşı olardı ki, qırmızı)
Alüminium folqa
Oxlov / şərab şüşəsi / ət çəkici
Tənzif və ya bint
Tətbiqi:
Kələm yarpaqlarını kəsib yaxşıca yuyun. Quru və sərt hissələrini kəsib atın. Suyunu çıxarmaq üçün kələmi masaya qoyub oxlovla yayaraq əzin.
Kələmi folqaya büküb bir neçə dəqiqə sobada qızdırın. Daha sonra kələmi ayağınızın ağrılı nahiyələrinə qoyub tənziflə, yaxud bintlə örtün. Onu kompres şəklində istifadə edirlər.
Kələm kompresi ayaqda gündə bir saat olmaqla üç dəfə bağlı qalmalıdır. Və hər dəfə yeni kələmlər istifadə edin. Dəyişiklik səhəri gün hiss olunur. Əgər soyuq kompres tətbiq etmək istəyirsinizsə, proseduruna başlamazdan əvvəl kələmi dondurun.
Qırmızı kələm antosiyaninlərlə zəngindir (oynaqlarda ağrı və iltihabı yumşaltmaq üçün olan kimyəvi maddələrdir). Həm qırmızı, həm də yaşıl kələm yazva xəstəliyi üçün olduqca faydalıdır.
Bundan başqa kələmə allergiya nadir hallarda rast gəlinir.