Balqabaq çox dadlı və orqanizmə xeyirli bir tərəvəz kimi insanlara çoxdan məlumdur. Və bu məlumatlar elmi araşdırmalar nəticəsində təsdiq olunub. Belə ki, balqabaq tərkibində olan K, D, B, A, E, C, PP vitaminləri ilə pektin və s. minerallarla bir çox tərəvəzlərdən tərkibcə daha zəngindir.Kalorisi aşağı olduğuna görə dietik qidalanmada istifadə olunması məsləhətdir.Tərkibində olan dəmir duzları, fosfor, mis kimi minerallara görə qanazlığında istifadəsi müsbət effekt verir. Xolesterini qanda azaldır, qara ciyər, mədəaltı vəzi xəstəliklərində bu qida məhsulundan istifadə etmək həm də müalicəvi təsir edir. Balqabaqdan alınan siroplar var ki, apteklərdə müalicəvi dərman preparatı kimi satılır (məs.TIKVEOL) eyni zamanda liflərlə zəngiz tərkibi var ki, qəbizlikdə, bədəni şlaklardan təmizləməkdə əvəzsiz bir yeməli tərəvəzdir. Amma qlikemik indeksi 70 olduğuna görə diabet xəstələri çalışsınlar balqabaqdan çox istifadə etməsinlər.