Meyvələr insan orqanizmi üçün çox yaxşıdır. İmmunitet sistemini gücləndirərək hüceyrələrin yenilənməsinə kömək edən meyvə sağlamlıq üçün çox faydalıdır. Bol lif və bir çox qida maddəsi olan meyvələrin tərkibində təbii şəkər də var (meyvə şəkəri - fruktoza). Bəzi meyvələrdə digərlərindən daha çox fruktoza ola bilər. Bu səbəblə meyvələri porsiyaya nəzarəti nəzərə alaraq yemək lazımdır. Kilo verərkən və ya əməliyyatdan sonra meyvə seçərkən pəhrizinizdə şəkər nisbətlərini nəzərə almaq lazımdır.
Publika.az tərkibində şəkərin çox olduğu meyvələrin siyahısını təqdim edir:
Manqo
Bir manqonun tərkibində 46 qram şəkər var. Çəkinizə və ya nə qədər şəkər yediyinizə nəzarət etməyə çalışırsınızsa, bu qidalanma üçün yaxşı seçim deyil.
Üzüm
Üzüm yeyilməsi rahat olan meyvələr içindədir. Hər dənəsində təxminən 23 qram şəkər var. Yeyilməsi bu qədər rahat olan bir meyvə üçün bu şəkər miqdarı həddindən artıq çoxdur.
Albalı
Bir neçə albalıda 18 qram var. Əgər onları böyük bir qab yığsanız, nə qədər yediyinizi unuda bilərsiniz. Qəlyanaltını əvvəlcədən ölçün ki, nə qədər şəkər alacağınızı dəqiq biləsiniz.
Armud
Bir orta armudda 17 qram şəkər var. Armudun yarısını yemək daha məsləhətlidir. Az yağlı qatıq və ya salatın üzərinə bir neçə dilim qoyub yemək olar.
Qarpız
Bu yay meyvəsinin orta dilimində 17 qram şəkər var. Adından da göründüyü kimi, su ilə doldurulur və günəşdə bir müddət qaldıqdan sonra yetişir. Yalnız bir və ya iki dilim yemək məsləhətdir.
Əncir
İki orta ölçülüsü 16 qramdır. Yeyərkən diqqət yetirmək lazımdır. Zülalla zəngin bu meyvəni keçi pendiri ilə yemək məsləhətlidir.
Banan
Bir orta bananda 14 qram şəkər var. Əgər bu sizin üçün çoxdursa, səhər yeməyinizin yarısını dilimləyin və ya fıstıq yağı sendviçinizin arasına kiçik bir neçə dilim qoyun.
Aysel Şahmar