Qara çayın xərçəng əngəlləyici təsirləri bir çox araşdırmalarla sübut edildi.
Antioksidant mənbəyi kimi bir bitki olan çayın sərbəst radikallarının xərçəng qarşı və yaşlandırıcı təsirlərə qarşı mübarizə apardığı məlum məsələdir, amma çay içmək, bir növ yaranmış xərçəng hüceyrələrini də dayandıra bilər.
Xərçəng hüceyrələri, normal proqramlı hüceyrə ölümü (apostozis) prosesinə daxil olmadıqları üçün nəzarətdən çıxıb xəstəlik halına gəlir.
Aparılan bir çox təcrübə göstərir ki, qara çay, qara çay məhlulu və ya qara çaydakı "teaflavin 1" növləri tək başlarına xərçəng hüceyrələrində apostozis prosesinə təkan verərək bu hüceyrələri öldürür.
Üstəlik, çayın bu faydalarının yanında, dəriyə sürtülməsi də dəri xərçəngi riskini azaldır.
Şəkərsiz olmaq şərtilə gündə 5 stəkan çay istehlak edə bilərsiniz.