Şəhər həyatının yorğunluğu çox zaman üzgün olmağa gətirib çıxarır. Bu vəziyyətdən qaçmaq üçün qidalanmağımıza fikir verməliyik. Qidaların içərisindəki vitamin və minerallar sayəsində orqanizmimizə müxtəlif təsirləri var.
Milli.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, bəzi qidaların içərisindəki serotonin insana xoşbəxtlik verir. Belə qidalar həm də yüksək kalorili olduğunudan sizi kökəldə bilər.Ona görə də onları miqdarından çox istifadə etmək olmaz.
Son illər aparılan araşdırmalar insanların xüsusilə bəzi qidaları doğru miqdarda qəbul etdiyində xoşbəxtlik hislərinin artığını sübut edib.
Həmin qidalardan bəziləırini sizə təqdim edirik:
İspanaq
Bu bitki maqneziumla zəngin bir bitki və maqnezium bədənimizdəki kimyəvi reaksiyalar üçün enerji ehtiyacını qarşılayır. Öskürək üçün faydalıdır. Anemiyanın qarşısını alır. Hamilə yemək uşağın dünyaya gəlməsində onurğa patenti riskini azaldır.
Midyə
B12 vitamini, selenium, yod, protein və sink ehtiva edən midyə də aşağı kalorili qidalardır. Tiroid fəaliyyətini tənzimləmək xüsusilə faydalıdır.
Bənövşəyi kartof
BU kartof növünü hər tərəvəz mağazası yaxud marketdə tapmaq olmur.Lakin tərkibində antosiyannilər adlanan güclü antioksidantlar var. Antosiyaninlər nevroloji qoruma təmin edir və qısamüddətli yaddaşı artırır.Bədəni gücləndirir, halsızlığı və yorğunluğu rahatlaşdırır. Qanda şəkəri azaldacaq kartof diabet xəstələri üçün faydalıdır. Arteriosklerozu aradan qaldırır. Həzmi asanlaşdırır və qəbizliyin qarşısını alır. Qanı təmizləyir. Xərçəngdən qoruyur.
Bağırsaq şişkinliyini və hemoroid ağrısını azaldır. Əl və ayaq çatlaqları üçün yaxşıdır. Aşağı bağırsaq qurdlarına kömək edir. Böyrəklər, normal və quru dərilər üçün faydalıdır.
Çeri pomidoru
İçərisindəki likopen adlı antioksidan, nevroloji qoruma təmin edir. Xüsusilə liflə zəngin qabıqları ilə yeyildikdə həzmi asanlaşdırır. Mədə və bağırsaqların müntəzəm işləməsinə kömək edir və qəbizliyi rahatlaşdırır. Bədəndəki zərərli maddələrin çıxarılmasına kömək edir. Böyrək daşlarının azaldılmasına kömək edir. Qanı təmizləyir. Xərçəngin, xüsusilə prostat xərçənginin qarşısını almaqda çox təsirlidir. Ürək xəstəliklərinə qarşı qoruyucu təsir göstərir. Arterioskleroz və revmatizm üçün yaxşıdır. Yaşlanmağı gecikdirir. Dəriyə təravət bəxş edir.
Qara şokolad
Qara şokolad beyinə qan axını gücləndirir, enerji verir, konsentrasiyanın itirilməsinin qarşısını alır və xoşbəxtlik verir. Şokoladda da çox miqdarda mis var. Mis, vücudun dəmir qəbul etməsinə kömək edir.Bu dəri, damarlar və toxumalar üçün faydalıdır. Qan laxtalanmasının qarşısını alır. Digər şirniyyatlarla müqayisədə qan şəkərinisürətli artırmır.
Bal
Normal şəkərdən daha yaxşı şəkər mənbəyi olan bal, tərkibindəki kimyəvi maddələrlə depresiyanın qarşısını alır. Bundan əlavə, şəkər bədəndə yağ yaratmır və damarlara təsir etmir. Çox yaxşı bir enerji mənbəyidir. Yüksək qida dəyəri olan bal, qansız insanlar üçün qan anbarıdır. Bədənə və gözlərə güc verir. Boğaz ağrısı və iltihabı sağaldır. Mədə yaraları və qarın ağrısı üçün yaxşıdır. Əsəbləri sakitləşdirir və rahatlaşdırır. Ürək çarpması və yüksək təzyiqə qarşı faydalıdır.
Qanı təmizləyir, qan dövranını tənzimləyir. Arterioskleroza qarşı faydalıdır. Soyuqları sağaldır. Bal südü bağırsaq parazitlərini azaltmaqda faydalıdır. Bal duza əlavə edilərsə və yeyilərsə, balgamı ifşa edəcəkdir. Bal sarılıq üçün yaxşıdır. Yaraların sağalmasını sürətləndirir. Dərini qidalandırır, nəmləndirir və yumşaldır.
Banan
Banan ən çox serotonin ifraz edən meyvədir. Kalium və B vitamini sayəsində də enerji verir.Gününüzü 1 banan ilə daha xoşbəxt keçirə bilərsiniz.