Günəbaxan tumları ən sevimli məhsullardan biridir. Onlar həmçinin çox faydalıdır.
Tumların tərkibində orqanizm üçün vacib olan bir çox maddələr var - vitaminlər, minerallar, aminturşuları, yağlı turşular, orqanik turşular, büzücü maddələr və s.
Yağlı turşularla zəngin olan tumlar ürək-damar sistemi üçün çox faydalıdır - qanda pis xolesterinin səviyyəsini aşağı salır, damarların elastikliyini artırır. Bildiyimizə görə, damarlarda xolesterinin yığılması aterosklerozun inkişafına səbəb olur. Ateroskleroz isə infarkt və insultun əsas səbəblərindən biridir.
Tumlar kalium v ə maqneziumla zəngindir. Bu iki mineral ürəyin normal fəaliyyəti üçün çox vacibdir.
Tumlarda olan digər faydalı minerallar: dəmir, sink, selen, marqans, xrom, mis, yod və s.
Tumların tərkibində olan D vitamini və sink mineralı dərinin, saçların və dırnaqların vəziyyətinə müsbət təsir edir, dərini təmizləyir.
Tumun tərkibində həmçinin A, E, B qrupu vitaminləri var.
A və E vitaminləri güclü antioksidantlardır, orqanizmdə qocalma prosesləri ləngidir.
Tumlar kişi sağlamlığı üçün çox faydalıdır, spermatogenez prosesinə müsbət təsir edir.
Tumlar sinir sisteminə də müsbət təsir edir, stress və depressiya ilə mübarizə etməyə kömək edir.
Həkimlər tumaları müalicəvi məhsul kimi qəbul etməyi tövsiyə edirlər.
Nəzərə almaq lazımdır ki, günəbaxan tumları çox kalorili məhsuldur. Bu səbəbdən onları çoxlu miqdarda yemək olmaz.
Gün ərzində 50 qr günəbaxan tumları yemək olar. Dükanlarda satılan hazır qızardılmış tumları almayın. Onlar orqanizmə fayda yox, ziyan vura bilər.
Çiy tumları alın, onları yaxşı yuyun və iti quru tavaya qoyub bir az qurudun. Tumları çox qızartmaq olmaz. Bu halda onların faydalı xüsusiyyətləri itir.
Tumları dişlərinizlə təmizləməyin, bu dişlərin emalı üçün çox ziyanlıdır.
Tumlardan belə faydalı qarışıq hazırlamaq olar. 50 qr təmizlənmiş günəbaxan tumları 2 xörək qaşığı duru balla yaxşı qarışdırın və gün ərzində 2 dəfə 1 xörək qaşığı olmaqla qəbul edin.