Bu məhsul - dadı, qoxusu və əsas olan xeyirli xüsusiyyətlərinə görə kulinariyada geniş istifadə olunur.
Tərkibinə daxil olan vitamin və fitoqidalı maddələrinə görə ona şəfalı xüsusiyyəti çox olan bitki kimi dəyər verilir. O, kaliy, marqanes və dəmirə olan çatışmazlığı dolduraraq, hal - əhvalı yaxşılaşdırır. Həmçini tərkibində antiseptik sayılan və göbələk əleyhi xüsusiyyətə malik olan timol efir yağı vardır.
Geniş antioksidant yığımı olduğundan,o, orqanizmi onkoloji və ürək - damar xəstəlilərindən qoruya bilir. Dəmirin zəngin mənbəyi sayıldığına görə, anemiya xəstələrinə də məsləhət görülür. Bu bitkidə olan kalinin yüksək konsentrasiyasına görə isə,o, arterial təzyiqi normallaşdırma gücünə malikdir.
Bu ədviyyat həmçinin piridoksinin (B6 vitamini) mənbəyi sayılır.Dəri, sinir xətəlikləri və əzələ spazmlarında geniş istifadə olunur. Bu maddə həm də, nevrit, seboreyya dermotiti və qlossiti zamanı çox xeyirlidir. Sidikqovucu təsirə də malik olan bu bitki, orqanimi qocalmadan qoruyur və qıcolmaları aradan qaldırır.
Hər bir məhsulun olduğu kim, bu məhsulun da ziyanlı tərəfləri vardır. Belə ki, kəklikotunu çoxlu miqdarda qəbul etdikdə arteriyal təzyiqin qalxasına səbəb olduğuna görə hipertoniklərin bu məhsulu müəyyən miqdarda qəbul etmələri məsləhət görülür. Digər birkilərdə olduğu kimi, kəklikotu da torpaqda olan toksik maddələri özündə topladığına görə, ekoloji cəhətdən təmiz olmayan rayonlradan toplanan məhsul, orqanizmə ziyan vura bilər.
Həmçinin mədə yarası olan insanlar üçün kəklikotu məsləhət görülmür, belə ki, o, selikli qişanı qıcıqlandırır. Lakin prostatit və kişilərin reproduktiv funksiya problemlərinə çox yaxşı təsir göstərir. Bu hallarda bitkini dəmləyib, məhlul halında içirlər.1