Günlük qida rasionumuzda tez-tez istifadə etdiyimiz kartofun çiy şəkildə yeyilməsinin də bir sıra faydaları və zərərləri var.
Sağlamolun.az çiy kartof istehlakının bəzi potensial üstünlüklərini və mənfi cəhətlərini təqdim edir:
Qida maddələrinin saxlanması: Çiy kartof bişmiş kartofla müqayisədə qida maddələrini daha çox saxlayır. Bişirmə, xüsusilə qaynadılmış və ya qızardılmış halda qida maddələrinin itkisinə səbəb ola bilər ki, bu da kartofdakı bəzi vitamin və mineralları məhv edir.
Davamlı nişasta: Çiy kartofda sağlam nişasta, sağlamlığa faydası ola bilən bir növ pəhriz lifi var. Davamlı nişasta, faydalı bağırsaq bakteriyalarının böyüməsini təşviq edən bir prebiyotik rolunu oynayır. O, həmçinin qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə və insulinə həssaslığı yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Aşağı kalorili: Çiy kartof aşağı kalorilidir və aşağı kalorili pəhrizin bir hissəsi ola bilər, bu da onları çəki idarə etmək üçün uyğun edir.
Həzm sağlamlığı: Çiy kartofun tərkibindəki lif həzmə kömək edir və qəbizliyin qarşısını alır.
Bununla belə, xam kartof istehlakının bəzi potensial mənfi cəhətləri də olduğunu qeyd etmək vacibdir:
Mədə qıcıqlanması: Çiy kartof bəzi insanlar üçün həzm etmək çətin ola bilər və mədə narahatlığına və ya şişkinliyə səbəb ola bilər. Bunun səbəbi, onların tərkibində həzm sistemini çətinləşdirə bilən nişasta və lektinlər kimi müəyyən birləşmələrin olmasıdır.
Solanin tərkibi: Kartof təbii olaraq yüksək konsentrasiyalarda zəhərli olan solanin kimi qlikoalkaloidləri ehtiva edir. Əksər kartoflarda solanin səviyyəsi aşağı olsa da, yaşıl və ya cücərmiş kartofda daha yüksək ola bilər. Böyük miqdarda solanin istehlakı zəhərlənməyə səbəb ola bilər, nəticədə ürəkbulanma, qusma və digər simptomlar meydana gələ bilər.
Dadı və toxuması: Çiy kartof bişmiş kartofdan fərqli dad və teksturaya malikdir və bir çox insan üçün o qədər dadlı olmaya bilər.
Qidalandırıcı olması: Çiy kartofda qida maddələri olsa da, bişmiş kartofla müqayisədə orqanizmin udması daha çətindir.
Çiy kartofu daha təhlükəsiz və daha dadlı etmək üçün aşağıdakı məsləhətləri nəzərdən keçirə bilərsiniz:
Potensial toksinlərin bir hissəsini çıxarmaq və həzmini asanlaşdırmaq üçün kartofu soyun.
Kartofun cücərməsinin və ya yaşıllaşmasının qarşısını almaq üçün sərin, qaranlıq yerdə saxlayın ki, bu solanin səviyyəsini artıra bilər.
Çiy kartofu dilimləyin və ya rəndələyin. Salatlarda və ya müxtəlif yeməklərə xırtıldayan əlavə olaraq istifadə edin.
Pəhrizinizə xam kartofun daxil olub-olmaması barədə qərar verərkən potensial fayda və riskləri tarazlaşdırmaq vacibdir.