Alça yaz-yay aylarının əvəzolunmaz meyvələrindəndir. Bu meyvə daha çox duz ilə istehlak edilir.
Bəs, alçanın duz ilə yeyilməsi orqanizmimizə necə təsir göstərir?
Milli.Az xəbər verir ki, bu meyvə duzla və həddindən artıq miqdarda yeyildikdə orqanizmdə suyun yığılmasına, ödəm əmələ gəlməsinə və təzyiqin artmasına səbəb olur.
Alça özü C vitamini, antioksidantlar və lif baxımından zəngindir.
Duz isə bədənin müəyyən elektrolit balansını qorumaqda rol oynayır, lakin miqdarı vacibdir.
Duzlu alçanı tez-tez yemək qan təzyiqini artırır, xüsusilə hipertoniya problemi olan insanlar üçün risklidir. Duz və turş meyvə birlikdə mədə qıcqırması, reflü və qastrit kimi problemləri artıra bilər.
Eyni zamanda həddindən artıq duz böyrəkləri yükləyir və sidiklə mineral itkisinə səbəb ola bilər. Duz bədəndə şişkinlik və su tutma (ödem) yarada bilər.
Ara-sıra, az miqdarda alçanı duzlayıb yemək zərərli deyil. Amma gündəlik vərdiş halına gətirmək və çox duz istifadə etmək sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər.