Qaraciyər xəstəlikləri – yaşadığımız dövrdə ölüm hadisələrinin ən çox təsadüf edilən səbəblərindən biridir.
Qaraciyəri sağlam saxlamaq üçün hansı amillərin onun üçün zərərli, hansı amillərin isə xeyirli olduğunu bilmək lazımdır:
1. Alkoqol – qaraciyərin əsas düşməni olmuş və olmaqdadır! Alkoqolun tərkibində olan etanol orqanizm üçün təhlükəli zəhər hesab olunur və məhz buna görə də qaraciyər onu zərərsizləşdirməli olur. Ancaq alkoqol bədənə xeyli miqdarda (qaraciyər üçün!) daxil olduqda, qaraciyər hüceyrələri buna davam gətirə bilməyərək dağılmağa başlayırlar. Bir sıra mütəxəssislər hesab edirlər ki, kişilər üçün alkoqolun nisbətən təhlükəsiz hesab edilən miqdarı, gün ərzində 24 qram etanol maddəsidir ki, bunu da qaraciyər özü üçün zərərsiz şəkildə olaraq “emal” edə bilir. Ancaq yadda saxlamaq lazımdır ki, biz, alkoqolun qaraciyər üçün, yalnız “nisbi təhlükəsiz” hesab edilən miqdarı barədə danışırıq! Qaraciyər sağlam olmadıqda isə, bu miqdarın olması belə, ona daha çox zərər vurmaq üçün kifayət edər. Hər hansı bir dərmanlarla müalicə alarkən, alkoqolun da qəbul edilməsi daha çox təhlükəli hesab olunur! Alkoqolun və dərmanın qaraciyərə eyni vaxtda təsir etməsi qaraciyər üçün məhvedici təsirə malikdir.
2. Yağlı, qızardılmış, kəskin, duzlu qidaların, yağlı bulyonların, ədviyyatların qəbul edilməsinə “aludə olmaq” qaraciyər üçün çox zərərli hesab olunur. Buna görə də, qaraciyəri sağlam saxlamaq istəyirsinizsə, xeyirli və düzgün şəkildə qidalanmaq lazımdır. Yəni bütün zərərli vasitələri məhtudlaşdıraraq və ya onlardan imtina edərək, daha çox meyvə-tərəvəz, yağsız süd turşusu məhsulları, müxtəlif sıyıqlar qəbul etmək lazımdır. Qaraciyərin ən çox “sevdiyi” məhsullar bunlardır: bal, qreypfrut, yemiş, şaftalı, balqabaq, yulaf yarması, kök, itburnu yarpağı və meyvəsinin dəmləmələri, meyvə şirələri, badımcan, dəniz kələmi, çuğundur, kəsmik. Qaraciyər üçün zülallar da çox vaçibdir. Buna görə də zülalların əsas mənbəyi olan ət məhsullarından da, heç bir halda, imtina etmək olmaz. Yağsız ət məhsullarına üstünlük verərək, onları əsasən, buğda və suda bişmiş şəkildə və ya yağsız şəkildə qızartmaqla yemək məsləhət görülür.
Piylənmə qaraciyər üçün çox təhlükəlidir!
[/b][b]