Hər kəs diqqətin konsentrasiyasını saxlamaq, beyin fəaliyyətini aktivləşdirmək və qeyri-adi əzmkarlıq nümayiş etdirmək istəyir.
Xüsusən şagirdlər, tələbələr və zehni işdə çalışanlar üçün bu məsələ aktualdır.
“Medicina” xəbər verir ki, dietoloq Oksana Dmitriyevanın sözlərinə görə, beynin aktiv işləməsində qidalar heç də az rol oynamır. Məsələn, yaradıcı işçilər və tələbələr daha çox balıq, yumurta və taxıl yeməyə həvəsləndirilməlidir.
Həkim beyinə lazım olan əsas qidaları sadalayıb:
Yağlı dəniz balıqları (skumbriya, siyənək, sardina və s.). Beyin üçün faydalı maddələr (omeqa-3, fosfor, sink və s.) ucuz siyənək və ya skumbriyada da olur.
Qoz-fındıq və toxumlar (fındıq, makadamiya, qoz, balqabaq toxumu və s.) omeqa-3, kalsium, zülal, sink və maqneziumun əla qaynaqlarıdır.
Yumurta. Bu məhsul təkcə arıqlayanlar üçün deyil, həm də elmlər namizədi və ya diplom müdafiə etmək ərəfəsində olanlar üçün faydalıdır. Yumurta maqnezium və sinkdən A və B qrupunun vitaminlərinin anbarıdır.
Giləmeyvə (çiyələk, moruq, qaragilə və s.). Toksinlərin atılmasını sürətləndirən güclü antioksidant mənbəyidir. Bunun sayəsində beyin digər daxili orqanlar - böyrəklər, qaraciyər, ürək uğurla işləyir.
Dənli bitkilər (düyü, qarabaşaq yarması, yulaf əzməsi və digər növ dənli bitkilər. Taxıllar beyində bioloji aktiv maddələrin əmələ gəlməsi, həmçinin hüceyrələr arasında sinir impulslarının ötürülməsi üçün vacib olan B vitaminlərinin əla mənbəyidir.
Günay Quluzadə