• Ana səhifə
  • Haqqımızda
  • Klinika haqqında
  • Reklam
  • Əlaqə
  • Xəbərlər
  • Araşdırma
  • Maraqlı
  • Səhiyyə
  • Gözəllik və təbabət
  • Əfsanələr və Mİflər
  • Foto və Video qalereya
  • Mədənİyyət
  • Bİoqrafİya
  • Klinika haqqında
  • Xəbərlər
  • Araşdırma
  • Maraqlı
  • Səhiyyə
  • Gözəllik və təbabət
  • Əfsanələr və Mİflər
  • Foto və Video qalereya
  • Mədənİyyət
  • Bİoqrafİya
Son dəqiqə
İsraildən təhlükəli bəyanat – Azərbaycan bunu qəbul edə bilməz!
Beynin yaşını 8 ilə qədər cavanlaşdıra bilən vərdiş
C-130 qəzası: Təyyarə niyə 3 yerə bölünüb? - YENİ DETALLAR
Quru gavalı – yaşlı qadınlarda sümük itkisinə qarşı möcüzə
2020-ci ilin 19 oktyabrında Bakıdan bu təklifi aldıq – Paşinyan rədd etdi
Azərbaycana dost ölkə türk kimliyindən imtina edir? – Gözlənilməz
Böyrəkdə daş öz-özünə həll ola bilərmi?
Maduro Azərbaycandan sığınacaq istəyib? – AÇIQLAMA
44 günlük müharibəyə bənzəyir: hücumla üz-üzəyik - Beqoyan
Gözlərdə quruluq niyə yaranır və necə aradan qaldırmaq olar?
Türkiyəyə xoş xəbər: döyüşlər gedən ərazi azad edilir
Müəllimlər nə vaxtdan tamştat işləyəcək? - Nazirdən açıqlama
Stresdən çıxaran qidalar
Rusiyaya işarə: Sərhəddə NATO təlimləri başladı
Zəvvarlar Ərəbistanda qəzaya düşdülər: 42 ölü
Təzyiqi salmaq üçün qatığa iki inqrediyent əlavə edin
Qoz qabığını atmayın: Məişətdə 6 effektiv istifadə üsulu
Dünya bu qərardan danışır: Ukraynalılara qəzəblənib Zelenskini hədəfə aldılar
Kirayə evlərlə bağlı mühüm proqnoz verildi – Yeni qərardan sonra…
Şəkər xəstəliyini məğlub etməyin yeni yolu tapıldı
Sizin Reklam Burada
Tel: (+99412) 452 97 17
Mob: (+99450) 386 38 02
E-mail: [email protected]

Qoyun ətinin xüsusiyyəti və qida dəyəri

Maraqlı

25-07-2020, 18:56

Qoyun ətinin xüsusiyyəti və qida dəyəri



Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun Elmi-tədqiqat və risklərin qiymətləndirilməsi şöbəsinin mütəxəssisləri Q.Ş.Cəlladov, R.B.Səfərova, K.N.Orucova qoyun ətinin xüsusiyyəti və qida dəyəri haqqında məqalə hazırlayıb.

Publika.az həmin məqaləni təqdim edir:

"Azərbaycanda qoyun əti digər ölkələrlə müqayisədə daha çox istehlak olunur. Bu qoyun ətinin ekoloji təmiz, keyfiyyətli və asan həzm olunması ilə yanaşı, diyetik xüsusiyyətləri ilə bağlıdır. Qoyun ətinin xarakterik xüsusiyyətlərindən biri də tərkibindəki kreatinin metabolizmi ilə əlaqədar spesifik dad və qoxuya malik olmasıdır. Qoyun ətinin tərkibi heyvanın cinsi, yaşı, cinsiyyəti, qidalanması, bəslənməsi, həmçinin stress amilləri ilə əlaqədar olaraq dəyişir. Qida əhəmiyyətinə görə quzu əti daha keyfiyyətli və diyetik sayılır. Qoyun ətinin enerji dəyəri 190-300 kkal/100 q intervalında dəyişir.

Kimyəvi tərkibinə görə qoyun əti zülallar, yağlar, ekstraktiv maddələr, mineral maddələr, fermentlər, vitaminlər, karbohidratlar, su və digər qida maddələrindən təşkil olunmuşdur.

Qoyun ətinin əzələ toxumasında birləşdirici toxuma zülalları (kollagen, elastin, mutsin, mukoidlər və b.) istisna olmaqla, zəngin və yüksək bioloji dəyərə malik zülal kompleksi cəmləşmişdir. Bu sıraya miogen, mioqlobin, qlobin, mioalbumin, miozin, aktin, aktomiozin, troponin, tropomiozintitin, desmolin və b. şamil etmək olar. Miogen əzələ zülallarının 20-30 %-ni təşkil edir və digər zülallardan fərqli olaraq ət qaynadılarkən asanlıqla bulyonun tərkibinə keçib, səthində köpük şəklində toplanır. Mioqlobin intensiv işləyən əzələlərdə daha çoxdur. Əzələ toxumasının rənginin qırmızı çalarlı olması mioqlobinin miqdarından asılıdır. Yaşlı heyvanlara nisbətən quzuların əzələ toxumasının tərkibində mioqlobin az olduğundan ətinin rəngi də solğun-çəhrayı olur. Miozin əzələ toxuması zülallarının 35 %-ni təşkil edir və bir hissəsi aktinlə birləşərək tərkibində əvəzolunmaz amin turşuları ehtiva edən aktomiozin kompleksinə çevrilir.

Göründüyü kimi, qoyun ətinin tərkibindəki ümumi zülalların çox hissəsi sadə zülal fraksiyalarından təşkil olunmuşdur ki, bu da onun digər ət növlərindən fərqli olaraq dadlı və şirəli olmasını şərtləndirir. Həmçinin zülalların aminturşu spektrində demək olar ki, bütün amin turşuları balanslaşmış şəkildə iştirak edir. Qoyun ətinin tərkibində qliko-, lipo-, nukleo-, fosfoproteidlər və digər mürəkkəb zülallar da mövcuddur.

Qoyun ətinin tərkibindəki ekstraktiv maddələr də xüsusi əhəmiyyəti ilə seçilir. Belə ki, azotlu ekstraktiv maddələr (kreatin, kreatinin, qlutation, karnozin, amin turşuları, purin və pirimidin əsasları və b.) ətin orqanoleptik xüsusiyyətlərini (konsistensiyası, dadı, qoxusu və s.), azotsuz ekstraktiv maddələr isə (qlikogen, dekstrinlər, qlükoza, süd turşusu, piroüzüm turşusu və b.) onun yetişmə prosesini tənzimləyir. Qoyun ətində qlikogenin miqdarı az (0,8 %) olsa da, heyvan kəsildikdən sonra onun süd turşusuna parçalanması ilə ətin pH göstəricisi turşuluğa doğru (pH<7,0) dəyişərək ətin yetişməsini sürətləndirir. Bundan başqa əmələ gəlmiş turş mühit mikroorqanizmlərin inkişafına şərait yaratmır və ətin tez xarab olmasının qarşısı alınır.

Əzələ toxumasında lipidlərin (yağların) tərkibi heyvanın cinsi, yaşı, yemlənməsi və bəslənməsindən asılı olaraq dəyişir. Əzələ toxumasındakı yağların tərkibində mono-, di- və triasilqliserinlər, sərbəst yağ turşuları, sterinlər, fosfolipidlər, quyruqda toplanan yağların tərkibində isə doymuş ali yağ turşuları (stearin, palmitin, miristin və s.) ilə zəngin triasilqliserinlər (neytral yağlar) üstünlük təşkil edir. Nəzərə almaq lazımdır ki, mal ətinə nisbətən qoyun ətinin tərkibində zərərli xolesterolun miqdarı az, faydalı lesitinin miqdarı isə çoxdur. Məhz bu səbəbdən qoyun əti həm də diyetikdir. El arasında qoyun ətinin “ağır” olması kimi fikir dolaşır. Bu da lipidlərin tərkibində doymuş ali yağ turşularının çox olması ilə əlaqədardır. Yağların konsistensiyasının bərk olmasında doymuş yağ turşuları üstünlük təşkil edir. Bu səbəbdən də həzm pozğunluğu zamanı belə yağlar orqanizm tərəfindən çətin mənimsənilir.

Qoyun ətinin tərkibi makro və mikroelementlər (Ca, P, Na, K, Cl, J, Zn, Co, Cu, Ni, Fe, Mn, Mo, F, S, Se və b.), vitaminlər (B1, B2, B3, B6, B12, A, K, E, D, biotin, fol turşusu və s.), həmçinin digər bioloji aktiv maddələrlə zəngindir. Buna görə də immun sistemi, ürək-damar sistemi və mərkəzi sinir sisteminin fəaliyyətinə stimullaşdırıcı təsir göstərir. Belə ki, tərkibində zülal və lesitinin çox olması ilə yanaşı, karbohidrat və xolesterolun az olması səbəbindən yağsız qoyun əti (adətən cavan heyvan nəzərdə tutulur) orqanizm tərəfindən asan mənimsənilir və diabet xəstələri üçün faydalıdır. Dəmir elementi və B12 vitamini ilə zəngin olduğundan xüsusən də dəmir defisitli anemiya zamanı istehlakı tövsiyə olunur. Tərkibində olan B qrup vitaminləri isə mərkəzi sinir sisteminin funksiyasını tənzimləyir. Ətin tərkibində zərərli xolesterolun miqdarının az olması həm də ürək-damar sisteminin fəaliyyətini nizamlayır və aterosklerozun qarşısını alır. Bu növ ətin istehlakı hamiləlik dövründə dölün inkişafına müsbət təsir edir. Çünki qoyun ətinin tərkibi fol turşusu ilə zəngindir. Mütəmadi istehlak olunan qoyun əti müxtəlif biokimyəvi prosesləri sürətləndirməklə, orqanizmin müdafiə sistemini səfərbər edir.

Qoyun ətinin faydalı xüsusiyyətləri ilə yanaşı, zərərli təsirləri də vardır. Belə ki, yağlı qoyun ətində doymuş yağ turşuları çox olduğundan hipertoniya və mədə-bağırsaq xəstəlikləri zamanı istehlakı tövsiyə olunmur. Ətin tərkibində çox olan purin əsaslarının sidik turşusuna çevrilməsi səbəbindən oynaq, böyrək və öd kisəsi disfunksiyasından (artrit, nefrit, podaqra, xolesistit və s.) əziyyət çəkənlər üçün də istehlakı zərərlidir.

Digər ət növləri kimi qoyun əti də sanitar-gigiyenik qaydalara uyğun tədarük və istehlak edilmədiyi təqdirdə bir sıra virus, mikroorqanizm və parazit mənşəli təhlükəli zoonoz xəstəliklərin və qida toksikoinfeksiyalarının mənbəyi ola bilər. Odur ki, müvafiq müşayiətedici baytarlıq sənədləri olmayan qoyunların kəsiminə yol verilməməlidir. Həmçinin ətin satışı sanitar-gigiyenik tələblər çərçivəsində həyata keçirilməli və ya evlərə təhlükəsiz çatdırılması təmin olunmalıdır. Unutmayın ki, ev şəraitində ətin təhlükəsiz hazırlanması üçün ayrı lövhə və bıçaqdan istifadə olunmalıdır. Bundan başqa ətin soyuducuda yerləşdirilməsi çarpaz çirklənmənin qarşısını alacaq şəkildə həyata keçirilməlidir. Qoyun əti yalnız termiki olaraq yaxşı bişirilmiş şəkildə istehlak olunmalıdır.

Oxunub: 846
Paylaş:
Digər xəbərlər

Maraqlı

21-04-2020, 14:27

Hansı daha faydalıdır - qoyun yoxsa mal əti?

Xəbərlər

5-07-2019, 16:27

Keyfiyyətli əti necə seçək?

Maraqlı

8-05-2019, 23:23

Keyfiyyətli əti necə seçək?

Maraqlı

22-03-2019, 11:37

Qoyun ətinin insan orqanizminə misilsiz faydaları

Maraqlı

8-12-2018, 00:15

Hansı daha faydalıdır - qoyun yoxsa mal əti?

Adınız:*
E-Mail:
Yorumunuz:
  • winkwinkedsmileam
    belayfeelfellowlaughing
    lollovenorecourse
    requestsadtonguewassat
    cryingwhatbullyangry
Kodu girin: *
yenilə, əgər kod görünmürsə
Gündəm
İsraildən təhlükəli bəyanat – Azərbaycan bunu qəbul edə bilməz!
Beynin yaşını 8 ilə qədər cavanlaşdıra bilən vərdiş
C-130 qəzası: Təyyarə niyə 3 yerə bölünüb? - YENİ DETALLAR
Quru gavalı – yaşlı qadınlarda sümük itkisinə qarşı möcüzə
2020-ci ilin 19 oktyabrında Bakıdan bu təklifi aldıq – Paşinyan rədd etdi
Azərbaycana dost ölkə türk kimliyindən imtina edir? – Gözlənilməz
Son xəbərlər
  • Bu gün, 10:21
    İsraildən təhlükəli bəyanat – Azərbaycan bunu qəbul edə bilməz!
  • Bu gün, 09:04
    Beynin yaşını 8 ilə qədər cavanlaşdıra bilən vərdiş
  • Dünən, 22:25
    C-130 qəzası: Təyyarə niyə 3 yerə bölünüb? - YENİ DETALLAR
  • Dünən, 21:18
    Quru gavalı – yaşlı qadınlarda sümük itkisinə qarşı möcüzə
  • Dünən, 20:44
    2020-ci ilin 19 oktyabrında Bakıdan bu təklifi aldıq – Paşinyan rədd etdi
  • Dünən, 19:03
    Azərbaycana dost ölkə türk kimliyindən imtina edir? – Gözlənilməz
  • Dünən, 18:36
    Böyrəkdə daş öz-özünə həll ola bilərmi?
  • Dünən, 17:25
    Maduro Azərbaycandan sığınacaq istəyib? – AÇIQLAMA
  • Dünən, 16:13
    44 günlük müharibəyə bənzəyir: hücumla üz-üzəyik - Beqoyan
  • Dünən, 15:09
    Gözlərdə quruluq niyə yaranır və necə aradan qaldırmaq olar?
  • Dünən, 14:57
    Türkiyəyə xoş xəbər: döyüşlər gedən ərazi azad edilir
  • Dünən, 13:02
    Müəllimlər nə vaxtdan tamştat işləyəcək? - Nazirdən açıqlama
  • Dünən, 12:29
    Stresdən çıxaran qidalar
  • Dünən, 11:47
    Rusiyaya işarə: Sərhəddə NATO təlimləri başladı
  • Dünən, 10:51
    Zəvvarlar Ərəbistanda qəzaya düşdülər: 42 ölü
  • Dünən, 09:07
    Təzyiqi salmaq üçün qatığa iki inqrediyent əlavə edin
  • 16-11-2025, 21:50
    Qoz qabığını atmayın: Məişətdə 6 effektiv istifadə üsulu
  • 16-11-2025, 20:49
    Dünya bu qərardan danışır: Ukraynalılara qəzəblənib Zelenskini hədəfə aldılar
  • 16-11-2025, 19:21
    Kirayə evlərlə bağlı mühüm proqnoz verildi – Yeni qərardan sonra…
  • 16-11-2025, 18:10
    Şəkər xəstəliyini məğlub etməyin yeni yolu tapıldı
  • 16-11-2025, 17:54
    Kaya Kalas: Avropa İttifaqı Rusiyaya qarşı 20-ci sanksiyalar paketini hazırlayır
  • 16-11-2025, 16:12
    5 gün ardıcıl qeyri-iş günü olacaq - Tarixlər
  • 16-11-2025, 15:19
    Eyni anda 9 uşağa hamilə qaldı
  • 16-11-2025, 14:05
    Bayramovun da iştirak etdiyi görüşdə nələr müzakirə edildi?
  • 16-11-2025, 13:41
    Qriqoryandan qeyri-adi elan: Azərbaycanlıların gözlədiyi tarix bilindi, lakin…
  • 16-11-2025, 12:20
    Emosional ağrının öhdəsindən necə gəlmək olar? - Psixoloqdan məsləhət
  • 16-11-2025, 11:39
    Kritik dövr başlayır: Neft gəlirləri azalır – çıxış yolu nədir?
  • 16-11-2025, 10:13
    Macarıstan Aİ-nin qərarlarına veto qoyacaq
  • 16-11-2025, 09:03
    Ürək üçün faydalıdır deyə ovuc-ovuc yeyilir - Qaraciyəri məhv edirmiş
  • 15-11-2025, 22:23
    47 min insanın "ChatGPT" söhbəti yoxlanıldı - Süni intellektə verilən suallar
Daha çox
  • Ana səhifə
  • Haqqımızda
  • Reklam
  • Əlaqə
Sosial şəbəkələrimiz:
  • Direktor: Firəngiz Rüstəmova
  • E-mail: [email protected]
  • Telefon: (+99412) 452 25 37
  • Klinika haqqında
  • Xəbərlər
  • Araşdırma
  • Maraqlı
  • Səhiyyə
  • Gözəllik və təbabət
  • Əfsanələr və Mİflər
  • Foto və Video qalereya
  • Mədənİyyət
  • Bİoqrafİya
Müəllif hüquqları qorunur. ailehekimiklinikasi.az-ın məlumatlarından istifadə etdikdə istinad mütləqdir. Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.
  • Ana səhifə
  • Haqqımızda
  • Reklam
  • Əlaqə