Gilas A, E, C, PP, B vitaminləri, yod, fosfor, kalium, maqnezium, kalsiumla zəngin olub, qışdan zəif çıxan orqanizmi lazımi minerallarla təmin edir.
Medicina.az gilasın hansı xəstəliklərdə nə kimi faydası olduğunu araşdırıb.
1. Qalxanvari vəz, zob xəstəlikləri - yodla zəngindir
2. Böyrək və sidik yolları iltihabi xəstəliklərində - iltihabı, spazmı, infeksiyanı aradan götürür
3. Mədə-bağırsaq problemləri - ağ gilas həzmi yaxşılaşdırır, çəki azaldır, arıqladır. Disbakterioz, ishalda yeyilməlidir
4. Öskürək, ağciyər xəstəliklərində - isti kompotu, məhlulu öskürəyi yumşaldır, bronxları açır
5. Yüksək təzyiqdə - tünd gilasda olan fenol birləşmələri kapilyarları möhkəmləndirir, bu da təzyiq və ürək xəstəliklərinin yaranmasını əngəlləyir
6. Tromb və qan qatılaşmasına qarşı - tərkibindəki kumarin qanın keyfiyyətini yaxşılaşdırır.
7. Xərçəng şiş hüceyrələrindən qoruyur - gilas yüksək səviyyədə antioksidant təsirlidir. Hər gün 100 qr qırmızı "öküz ürəyi" gilası yesəniz kifayət edər.
8. Gözlərin dərmanıdır - ağ gilasda olan beta karotin gözləri sağlamlaşdırır.
9. Ürəyin desertidir - Amerika kardioloqları bildirir ki, müntəzəm olaraq hər gün bir ovuc qırmızı gilas yedikdə, ürəyin işini yüngülləşdirib, onun dözümlüyüyünü artırarsız.
10. Yuxusuzluğa qarşı - gilas təbii melatonin -y uxu və gümrahlıq hormonu mənbəyidir. Axşama yaxın 100 qr gilas yesəniz yuxunuz şirin və yaxşı olacaq.
Kimlərə olmaz?
Köpü, qəbizliyi olanlar az yeməlidir, çünki gilas qaz yaradır.
Kişik yaşlı uşaqlarda da qarın ağrısı, həzmsizlik və köp kimi problemlərə səbəb ola bilər.
Diabet xəstələri də çox az qəbul etməlidir. Gilasın turş növlərini seçsinlər.