Omeqa-3 insulinin səbəb olduğu amiloidozda hüceyrə zədələnməsinə səbəb ola bilər.
Elchi.az xəbər verir ki, balıqdan alınan sağlam doymamış yağlar zəhərli insulin aqreqatlarının əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. Bunu ACS Chemical Neuroscience jurnalında dərc olunan araşdırma göstərib.
Alimlər nadir ciddi xəstəliklə – insulinin yaratdığı amiloidozla insan orqanizmində ətraf mühiti simulyasiya edən məhlul əldə ediblər. Bu, 1-ci tip diabetli bəzi xəstələrdə təkrar insulin enjeksiyonları hormonun bədəndə yığılmasına səbəb olduqda baş verir.
Bu məhlulda işin müəllifləri növbə ilə 10 müxtəlif yağ turşusu və insulini qarışdırıblar. Onların hamısı insulinin yığılmasını (toplanmasını) sürətləndirdiyini aşkar etdilər. Alimlər siçanlar üzərində də təcrübə aparıblar. Yağ turşularının iştirakı ilə əmələ gələn insulin aqreqatları beyin üçün normallardan daha zəhərlidir. Alimlərin izah etdiyi kimi, belə aqreqatlar daha sərt olur, onların hüceyrələrə nüfuz etməsini dırnaq yeyən hüceyrələrlə müqayisə etmək olar.
Nəticələrə baxmayaraq, elm adamları pəhrizinizdən sağlam yağları xaric etməyi məsləhət görmürlər. Omeqa-3 və omeqa-6 yağ turşuları hüceyrə strukturlarının qurulması üçün lazım olan vacib pəhriz komponentləridir. Adekvat istehlak yaddaşın və bilişsel performansın yaxşılaşması, həmçinin iltihabın və “pis” xolesterinin səviyyəsinin azalması ilə əlaqələndirilir. Sağlam yağlar bitki yağlarında və yağlı balıqlarda olur və pəhriz əlavələri kimi də mövcuddur.
“Əksərimiz bu yağları sağlam və ya faydalı hesab edirik və bir çoxları üçün belədir. Bununla belə, kəşf etdik ki, çoxlu doymamış yağ turşuları insulinlə qarşılıqlı əlaqədə olduqda çox gözlənilməz şeylər edə bilər.
Bu iş göstərir ki, mənzərə daha mürəkkəbdir, qidalanma mürəkkəbdir və biz heç nəyi ağ-qara, universal sağlam və ya qeyri-sağlam kimi qəbul etməməliyik” – Texas Kənd Təsərrüfatı və Həyat Elmləri Kollecinin biokimya və biofizika kafedrasının professoru Dmitri Kurovski bildirib.