Endokrinoloq Zöhrə Pavlovanın sözlərinə görə, gündəlik qəhvə norması 400 milliqrama qədər olmalıdır.
Publika.az xəbər verir ki, bu içki sizin üçün həm dərman, həm də zəhər ola bilər.
“Sıradan bir adam üçün kofein limiti 400 milliqrama qədərdir. Bu, təxminən dörd fincan espresso Arabika qəhvəsi deməkdir. Robusta qəhvəsi isə ənənəvi olaraq daha çox kofein ehtiva edir, ona görə də stəkanların sayı azaldılmalıdır”, - o, qeyd edib.
Eyni zamanda, Pavlova təxminən 15-16 saat ərzində bu içkinin bir dozasını (kapuçino, latte və digərləri daxil olmaqla) optimal adlandırıb. Onun sözlərinə görə, bu müddət ərzində səhər enerjisi tədricən yox olur və qəhvə bir müddət onu qaytara bilir.
Həkim əlavə edib ki, orta səviyyədə kofein istifadəsi Alzheymer xəstəliyi və böyrək çatışmazlığı riskini azaltmağa kömək edir. Ancaq bunun mənfi nəticələri də ola bilər. Məsələn, qəhvə beyindəki damarları daraldaraq baş ağrılarına səbəb ola bilər.
“Təzyiqi yüksək olan insanlar bu içkiyə daha ehtiyatla yanaşmalıdır. Ümumiyyətlə, qəhvəni sevirsinizsə və ürəyiniz sağlamdırsa, az miqdarda içə bilərsiniz”.
* Qeyd edək ki, Arabika (coffea Arabica) ən qədim və məşhur qəhvə növüdür. Dünyadakı kofeinin 70%-i bu növə məxsusdur. Arabika yeganə növdür ki, onun toxumundan yüksək keyfiyyətli qəhvəni heç bir əlavə olmadan əldə edirsiniz.
Arabika toxumları uzunsov və yaşılımtıl olur. Onlardan yumşaq və aromatik qəhvə alınır, bəzən isə şokolad və ədviyyat əlavə olunur. Onun aroması azca kofeinli olur və 1-1,7% arasında dəyişir.
Robusta (kofe canephora) tərkibində daha çox kofein olur və digər qəhvəni gücləndirmək üçün istifadə olunur. Robusta toxumları Arabika toxumlarından daha sürətli böyüyür və çiçəkləyir. Həmçinin Robusta müxtəlif iqlim şəraitlərinə daha çox müqavimətli olur. Robusta toxumları adətən Arabika toxumlarından daha kiçik və girdə olur. Onlar sarımtıl-yaşıl rəngdə və çox tünddür. Robustanın qoxusu da güclüdür, kofein tərkibi çoxdur (2-4.5%). O, mərkəzi və Qərbi Afrikada (Kamerun, Uqanda) və Vyetnamda becərilir. Dünya üzrə Robusta 30% yayılıb.