Xüsusilə qaraciyərin dostu kimi tanınan ənginar müxtəlif faydalı xüsusiyyətlərinə malikdir.
Medicina.az bildirir ki, bu tərəvəz qaraciyəri təmizləyir, mədəni qoruyur və ən əsası ürək xəstəliklərinə yaxşı təsir göstərir. Həmçinin, özündə bir çox vitamini, maqnezium, sink, kalium, kalsium və lif kimi maddələr ehtiva edir.
Xolestrini azaldır
Antioksidanlar, vitaminlər və minerallarla zəngin olması sayəsində həzm sistemini və qan təzyiqini tənzimləyir. Qanı təmizləmək və xolestrini normal saxlamaq, azaltmaq üçün istifadə edilir.
Həzm sistemini gücləndirir
Ənginar lifli bir quruluşa malikdir. Orqanizmdəni həzm sisteminin işini yüksək dərəcədə dəstəkləyir. Buna görə mədə və bağırsaq funksiyasının hərəkətliliyinin sürətləndirir.
Ənginar mədənin dostudur
Amin turşuları ilə zəngindir. Buna görə mədənin turşuluğunu tarazlıqda saxlamağa kömək edir. Mədə və bağırsaqları təmizləyən bu tərəvəz, şişkinliyi və köp əmələ gəlməsini azaldır.
Qan hüceyrələrini gücləndirir
BU tərəvəz natrium, kalium, kalsium, dəmir və mis zənginliyi ilə qan hüceyrələrini gücləndirir.
Arıqlama prosesini dəstəkləyir
Məlumdur ki, enginar aşağı kalorili və az yağlılığa malikdir, lakin lif nisbəti ilə zəngindir. Bədənin qidalanmasını təmin edir və toxluq hissi verir. Buna görə dietoloqlar tərəfindən arıqlamaq istəyən insanlar üçün tövsiyə olunur və pəhriz proqramlarında birinci yerdədir.
Qaraciyəri təmizləyir
Tərkibindəki antioksidanla, orqanizmdəki bir çox orqan üçün fayda təmin edən ənginar faydalarının ən vacib maddəsi qaraciyəri təmizləməkdir. Bu səbəblə qaraciyər detoksuna ehtiyacı olan insanların istehlak etdiyi bir qidadır.
Sümüklərə güc verir
Mütəmadi olaraq enginar istehlakı sümükləri gücləndirir, eyni zamanda bədənin gündəlik K vitamini ehtiyacının çoxunu ödəməyə imkan verir. İnkişaf yaşındakı şəxslərin enginar yeməsi tövsiyə olunur.
Hüceyrələri yeniləyir
Ənginar, vitamin və antioksidanlarla zəngin olması sayəsində bədəndə hüceyrə sağlamlığını və funksiyalarını qorumaq üçün də vacibdir. Hüceyrə yeniləyici xüsusiyyəti ilə dəri təcrübəsini əhəmiyyətli dərəcədə saxlayır.