Diyetoloq Lisa Riçardsın sözlərinə görə, mədə-bağırsaq traktının vəziyyətini yaxşılaşdırmaq üçün banan ideal səhər yeməyidir, eyni zamanda sadə məhsuldur.
Publika.az xəbər verir ki, diyetoloq bu barədə "She Finds" portalına danışıb. Dr. Riçards izah edib ki, bu meyvələrdə FODMAP (fermentasiya olunan oliqosakaridlər, disakaridlər, monosaxaridlər və poliollar) səviyyəsi aşağıdır, eyni zamanda həssas mədəsi olan insanlarda həzm narahatlığını və qazı azaldır. Yüksək lif tərkibi həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edir, şişkinliyi azaldır və toxluq hissini təşviq edir ki, bu da axşamlar çox yemək ehtimalını azaldır.
"Banan müntəzəm bağırsaq hərəkətlərini təmin etməyə və tez-tez şişkinliyə səbəb olan qəbizliyin qarşısını almağa kömək edə bilən əla lif mənbəyidir. Bundan əlavə, bananın tərkibində olan kalium qaz əmələ gəlməsini azaltmağa kömək edir. Bu mineral bədəndəki natrium səviyyələrini tənzimləməyə kömək edir, potensial olaraq ödem və şişkinliyi azaldır. Bananda olan B6 vitamini ümumi həzm sağlamlığını dəstəkləyir, həmçinin normal beyin funksiyası və qırmızı qan hüceyrələrinin formalaşması üçün vacibdir", - həkim yekunda qeyd edib.
Aytən Məftun