Ətlər, xüsusilə qırmızı sortları və ondan hazırlanan məhsullar, tez-tez istifadə edildikdə, daxili orqanların işini poza və hətta xəstəliklərə səbəb ola bilər. Tədqiqatlar göstərir ki, işlənmiş və qırmızı ətlərdə çox miqdarda doymuş yağ var və bu, sızanaqlara səbəb olur. Bu, xərçəng və digər xəstəliklərə tutulma riskinizi artıra bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, çoxlu işlənmiş qidalar yemək bağırsaq sağlamlığınıza mənfi təsir göstərir.
Bitki əsaslı pəhriz sağlam bağırsaq bakteriyalarının inkişafına kömək edir. Dietoloqlar hesab edirlər ki, pəhrizinizdən əti kəssəniz, özünüzü yorğun və halsız hiss edə bilərsiniz. Bunun səbəbi ətin tərkibində enerji istehsal edən zülal və dəmirin olmasıdır. Bədən digər qidalardan daha çox ətdən dəmir qəbul edir.
Amma qeyd edirlər ki, siz onu yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə, taxıllarda, çörəklərdə və makaronda da tapa bilərsiniz. Yumurta, lobya, noxud, mərcimək, qoz-fındıq, toxum və soya məhsullarında protein axtarıla bilər.
Tədqiqatçılar qırmızı və işlənmiş ətləri 2-ci tip diabet riskinin artması ilə əlaqələndirdilər. Ətdən qaçınmaq bu riskləri azaldacaq. Doymuş yağda yüksək olan qidaları məhdudlaşdırmaq qanınızdakı "pis" xolesterolu azalda bilər. Mütəxəssislər deyirlər ki, doymuş yağlar gündəlik kalorilərin 10%-dən azını təşkil etməlidir. Əgər ətdən imtina etməyəcəksinizsə, yağsız, dərisiz parçalar yeyin.
Onu da əlavə etmək lazımdır ki, ətin bitki mənşəli məhsullarla əvəz edilməsi karbon və digər istixana qazlarının emissiyasını azaldır. Heyvandarlığın artırılması bitki yetişdirməkdən daha çox torpaq tələb edir. Bundan əlavə, bitki əsaslı qidalanmanın təmin edilməsi daha az su tələb edir.
Bununla belə, ətin rədd edilməsinin mənfi tərəfi haqqında danışmağa dəyər. Əgər vegan və ya vegetariansınızsa, müəyyən vitaminlər və minerallar çatışmazlığınız ola bilər. Sonra pəhriz əlavələri və vitaminlər lazımdır. Əlavələr yalnız heyvan mənşəli məhsullarda, dəmir, kalsium və A, B və D vitaminlərində olan B12 vitamininin səviyyəsini artıracaq.