Qlüten orqanizmamıza olduqca zərərli olan bir zülal növüdür. Ancaq 20 il əvvəl bir çox insan belə sözləri bilmirdi. Bu nədir - sağlamlıq üçün yeni bir düşmən? Yoxsa dünya başqa bir marketinq mifini ələ keçirib? Qlüten, dənli bitkilərdən hazırlanan məhsullarda olan bir zülaldır: çörək, makaron, pivə, bulka və s. Ayrıca ədviyyatlar, hazırlanmış souslar, yoğurtlar və hətta pomada da tapıla bilər. Qlüten yapışqana bənzəyir, buna görə də tutarlılığı və görünüşünü yaxşılaşdırmaq üçün məhsullara əlavə olunur. Məhz buna görə ona gluten deyilir.
Qlütensiz ərzaqların ömrü çox qısa olar, çörəklər belə köpmüş, yumşaq və iştahaçan olmazlar. Bununla birlikdə, bütün bu kimi üstünlükləri ilə yanaşı kleykovina mədənin tərkibini "bir-birinə yapışdıra" bilir, onun fəaliyyətinə mane olur və qida allergiyasına səbəb olur. Rəsmi araşdırmalar, allergiyası olmayan insanlara zərərini hələ təsdiqləməyib. Glüten yalnız çölyak xəstəliyindən əziyyət çəkənlər üçün daha çox təhlükəlidir. Bəzi həkimlər deyirlər ki, insan orqanizmi taxıl həzminə yaxşı uyğunlaşmır və yediyimiz buğda əvvəlkindən çox fərqlidir. Ancaq yenə də, indiyə qədər bu mövqenin heç bir sübut bazası yoxdur.
Çölyak xəstəliyi böyüklərin 1% -da baş verir. Bu laktozaya qarşı dözümsüzlüklə eyni olan genetik bir xəstəlik olduğu bildirilir. Valideynlərinizdə çölyak xəstəliyi varsa, bu sizə keçə bilər. Bu vəziyyətdə xroniki şişkinlik, davamlı ishal, kəskin qoxulu, solğun nəcis və digər həzm problemləri sizi narahat edə bilər. Qlütenə allergiyanız olsa bu özünü baş ağrısı, saç tökülməsi və immunitetin zəifləməsi kimi hallarla biruzə verə bilər. Qlüten maddəsi eyni zamanda metabolizmə zərər verən bir zülaldır. Həzmi çətinləşdirir, qəbizlik və şişkinlik problemlərini əmələ gətirir.