Türk mətbəxinin ən sevilən paxlalı bitkisi olan noxud, xərçəng xəstəliyi başda olmaqla orqanizmi bir çox xəstəliyə qarşı mühafizə edir.
Noxud dəmir, protein, kalsium, sink və maqneziumla zəngindir.
Deyerler.org xəbər verir ki, noxud dənələrinin xarici hissəsində bol miqdarda ürək-damar sağlamlığını qoruyan, xolesterini aşağı salan və xüsusilə qandakı şəkəri nizamlayan maddələr var. Ürək-damar xəstəliyi olanlar və diabet xəstələri noxudu yeməklərindən əskik etməməlidirlər.
Digər paxlalılar kimi arterial təzyiqi tənzimləməyə kömək edir.
Noxud tərkibindəki selen ilə bağırsaq fermentlərinin fəaliyyətinə kömək edərək, orqanizmdə xərçəng xəstəliyinin səbəb olduğu komponentlərin zəhərli təsirini aradan qaldırır.
Baş gicəllənməsi, baş ağrısı və ürək bulanması problemlərini aradan qaldırır.
Tərkibindəki fosfor sümük və diş strukturunu gücləndirir.
Xoşbəxtlik hormonuna təsir etdiyi üçün depressiyaya mane olur.
Xolesterini tənzimləyir.
Zehni yorğunluğu aradan qaldırır və yaddaşı gücləndirir.