Yaponiyada mikrodalğalı sobalar məhv edilir.
Publika.az xəbər verir ki, Yaponiyanın “Noticias sobre” nəşrinin yaydığı məlumata əsasən, hakimiyyət ilin sonuna qədər mikrodalğalı sobaların qadağan edilməsinə qərar verib. Bu tələbə əməl etməyən bütün vətəndaşlar və təşkilatlar 5 ildən 15 ilədək cinayət məsuliyyətinə cəlb edilə bilər.
Mikrodalğalı sobanın istifadəsinə qadağa qoyulmasının səbəbi Xirosima Universitetində alimlərin apardığı araşdırmanın nəticələri olub. Məlum olub ki, mikrodalğalı sobalar son 20 ildə vətəndaşların sağlamlığına böyük ziyan vurub.
Yaponiyada bütün əsas mikrodalğalı soba istehsalçıları artıq bu məhsulların hazırlandığı zavod və mağazaları bağlatdırıb. 2021-ci ildə Cənubi Koreya da mikrodalğalı sobaların istehsalını dayandırmağı planlaşdırılır. Bununla yanaşı, Çin 2023-cü ildə bu tip texnologiyadan imtina etməyi düşünür.
Mütəxəssislərin fikrincə, mikrodalğalı sobada qızdırılan qidalar kainat ritmlərinə əlverişsiz və mənfi titrəyişlər göndərir. Bundan əlavə, tədqiqatçılar bir təcrübə aparıb: mikrodalğada 5 hamam tarakanı yerləşdirilib və 3 saatlıq "qril" rejimində 3000 vatt dərəcəsinə qoyulub. Nəticədə, bütün həşəratlar ölüb.
Mikrodalğalı soba bir çox ixtiralar kimi bir layihə üzərində işləyən mühəndisin təsadüfi kəşfidir. 1946-cı ildə "Raytheon” Korporasiyasının mühəndisi Persi Spenser cibindəki şokoladın əridiyini görüb. O, maqnetronu sınaqdan keçirdi. Maqnetronun dalğaları şokolad pletkasına təsir edərək daxili molekullara istilik göndərir və yumşaq məhsulun istilik nəticəsində əriməsinə gətirib çıxarır.
Mikrodalğalı soba necə çalışır?
Mikrodalğalı soba elektrik enerjisini yüksək frekanslı mikrodalğaya çevrən maqnetron boruya malikdir. Bu dalğaları ərzaqlar udur, daha doğrusu elektromaqnit dalğalar qidada olan dipoln molekullarınına siqnal göndərir.