Bu gün ən çox istehlak edilən tərəvəzlərdən biri qırmızı soğandır. Demək olar ki, bütün yeməklərdə qırmızı soğandan istifadə edirik. Amma çoxları bu tərəvəzin faydalarını bilmir. Bu kontekstdə qırmızı soğan diqqətəlayiq xüsusiyyətlərə malikdir. Xüsusilə həzm sisteminə əhəmiyyətli təsir göstərir. Bundan başqa bəzi xəstəliklərə də xeyirli olduğu görülüb. Buna görə qırmızı soğanın faydaları nələrdir?
Saglamolun.az bu barədə yazını təqdim edir:
Qırmızı soğan bəşəriyyət tarixində tez-tez istehlak edilən tərəvəzlər sırasındadır. Əvvəla, soğanın rəng, forma və dad baxımından bir çox alt növləri var. Ancaq ümumiyyətlə oxşar təsir göstərir. Onların dadı böyüdükləri mövsümdən asılı olaraq dəyişə bilər. Bəs qırmızı soğanın faydaları və zərərləri nələrdir, hansı xəstəliklərə xeyirlidir? Sualın cavabı məqaləmizdə ətraflı şəkildə verilmişdir...
Qırmızı soğanın faydaları
Effektiv antioksidant olan soğanın tərkibində bir çox vitamin və mineral var. Bir stəkan doğranmış soğanda; 64 kalori, 15 q. karbohidratlar, 3 qram lif, 2 q. protein, 7 q. şəkər ehtiva edir. Tərkibində C vitamini, A, B6, B9 vitamini, natrium, kalsium, dəmir, maqnezium, fosfor və kalium, kükürd mineralları və antioksidant mənbələr olan quercetin və fisetin var. Soğanda yağ və xolesterin yoxdur. Bu kontekstdə qırmızı soğanın faydaları aşağıdakılardır:
Qırmızı soğan çox yaxşı antioksidant mənbəyidir və 25 müxtəlif növ antioksidant ehtiva edir. Xüsusilə qırmızı soğanda olan antosiyaninlər immunitet sistemi üçün çox faydalıdır və bağırsaqda faydalı bakteriyaların (probiotiklərin) sayını artırır və immun funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Soğan həzmi dəstəkləyən, bağırsaqlarda bakterial tarazlığı yaxşılaşdıran və immunitet sisteminə fayda verən zəngin probiyotik mənbəyidir. Probiyotiklərə həmçinin faydalı bağırsaq bakteriyaları tərəfindən parçalanan həzm olunmayan lifli qidalar da daxildir.
İnsulin istehsalını təşviq edərək, xüsusilə diabet və ya prediabetli xəstələrdə qan şəkərini balanslaşdırmağa kömək edirlər.
Soğan və soğan suyu ən az süd və süd məhsulları qədər sümük sağlamlığını dəstəkləmək qabiliyyətinə malikdir. Sümükləri gücləndirmə qabiliyyətinə görə, araşdırmalar menopozdan sonra osteoporoza qarşı təsirli olduğunu sübut etdi. Tez-tez soğan istehlak edən qadınlarda omba sınığı riskinin azaldığı da müşahidə edilmişdir.
Araşdırmalar göstərir ki, qırmızı soğan tərkibindəki quercetin adlı antioksidant sayəsində yumurtalıq və kolorektal kimi xərçəng növlərinin inkişaf riskini azaltmağa kömək edir.
Orqanizmdə dolaşan sərbəst radikalları aradan qaldıraraq orqanizmi müdafiə etmə xüsusiyyətinə malikdir. Bundan əlavə, soğanın tərkibindəki quercetin, allergik reaksiyalara səbəb olan immun hüceyrələrdə histaminin salınmasının qarşısını alır. Beləliklə, soğanın astma və ya allergik problemi olan insanlarda toxunulmazlığı dəstəklədiyi aşkar edilmişdir. Soğanın tərkibindəki kükürd qanı durulaşdırıcı təsirə malikdir, infarkt və insult riskini artıran trombositlərin yığılmasının qarşısını alır.
Son tədqiqatlar aşkar etdi ki, soğandan olan kükürd hipertansiyonun başlanğıcını gecikdirir və azaldır. Mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan insanların qırmızı soğanı tez-tez istehlak etməmələri tövsiyə olunur. Bundan əlavə, reflüks və qastrit kimi xəstəlikləri olan insanların qırmızı soğan istehlak etməmələri tövsiyə olunur.
Bəsti MƏMMƏD