Bəzi qidalarda qan laxtalanması riskini azaltmağa və ya həddindən artıq laxtalanma əmələ gəlməsinə mane ola biləcək təbii birləşmələr var.
Sağlamolun.az potensial anti-laxtalanma xüsusiyyətlərinə malik ola biləcək bəzi qidaları araşdırıb:
Yağlı balıq: Somon, skumbriya və alabalıq kimi yağlı balıqlar iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan və həddindən artıq laxtalanma riskini azaltmağa kömək edən omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir.
Sarımsaq: Sarımsaq qanı durulaşdıran xüsusiyyətlərə malik təbii birləşmə olan allisin ehtiva edir. Müxtəlif yeməklərə əlavə edilə və ya əlavə olaraq istehlak edilə bilər.
Zerdeçal: Zerdeçalda aktiv tərkib olan curcumin antiinflamatuar və antiplatelet təsirlərə malikdir, bu da qan laxtalarının əmələ gəlməsini azaltmağa kömək edir. Zerdeçal yeməkdə istifadə edilə və ya əlavə olaraq qəbul edilə bilər.
Zəncəfil: Zəncəfil iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir və yüngül antiplatelet təsir göstərə bilir.
Yaşıl çay: Yaşıl çay potensial anti-laxtalanma xüsusiyyətlərinə malik antioksidanlar olan katexinləri ehtiva edir. Müntəzəm olaraq yaşıl çay içmək faydalı ola bilər.
Giləmeyvə: Qaragilə, çiyələk və moruq kimi giləmeyvə antioksidantlar və flavonoidlərlə zəngindir, bu da qan axınını yaxşılaşdırmağa və laxtalanma əmələ gəlməsini azaltmağa kömək edir.
Tünd şokolad: Tünd şokoladda qan laxtalanmasını azaltmağa kömək edən flavonoidlər var. Sağlamlığa ən çox faydası üçün yüksək miqdarda kakao (70% və ya daha çox) olan şokoladı seçin.
Cayenne Bibəri: Cayenne bibərində qan dövranını yaxşılaşdırmağa və laxtalanma riskini azaltmağa kömək edən kapsaisin var.
Soğan: Soğanda yumşaq antiplatelet xüsusiyyətlərə malik olan flavonoid olan quercetin var.
Meyvə və tərəvəzlər: Meyvə və tərəvəzlərlə zəngin bir pəhriz, ümumi ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdıra və qan laxtalanma riskini azalda bilən iltihabı azaldan antioksidanlar və qida maddələri təmin edir.
Zeytun yağı: Zeytun yağı mono doymamış yağlarda yüksəkdir və antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir, bu da qan laxtalanma riskini azaltmağa kömək edir.
Unutmayın ki, bu qidaların qan laxtalanmasını azaltmaqda potensial faydaları olsa da, onlar ümumi sağlam pəhriz və həyat tərzinin bir hissəsi olmalıdır. Xüsusilə tibbi vəziyyətiniz varsa və ya qan laxtalanmasına təsir edən dərmanlar qəbul edirsinizsə, fərdi təlimatlar üçün bir tibb işçisi ilə məsləhətləşmək vacibdir. Müəyyən qidaların və ya qan durulaşdırıcı xüsusiyyətləri olan əlavələrin həddindən artıq istehlakı ağırlaşmalara səbəb ola bilər.