Səhərlər qəhvə təzyiqi qaldırır, damarlara zərbə vurur.
“Medicina” xəbər verir ki, tibb elmləri namizədi, qastroenteroloq, hepatoloq Sergey Vyalov iki içkiyə diqqət çəkdi.
"Xüsusilə yaşıl çay. O, qəhvədən daha yumşaq hərəkət edir, diqqətin bərabər, uzunmüddətli konsentrasiyasını təmin edir, narahatlıq hissi və ya əllərdə titrəmə vermir".
Onun sözlərinə görə, bu effekt içkinin tərkibindəki kofeinin L-theanine amin turşusu ilə birləşməsi sayəsində əldə edilir. Yaşıl çayın daha iki mühüm üstünlüyü var.
Birincisi, tərkibindəki taninlər damar divarlarını gücləndirir. İkincisi, içkinin tərkibindəki katexinlər yağ yandırılmasını sürətləndirir. Ancaq bir vacib nüansı nəzərə almaq lazımdır. Yaşıl çay dəmirin udulmasını azaldır. Ona görə də qan azlığına meyilli olanlar bu içkini səhər yeməyi ilə içməməlidirlər.
Səhərlər sadə təmiz su ilk növbədə iki istiqamətdə işləyir: bağırsaq peristaltikasını aktivləşdirir və səhər qanın yapışqanlığını azaldır.
"Aç qarına 500 ml su növbəti saat yarım ərzində maddələr mübadiləsini 30 faiz sürətləndirə bilər", - deyə, o, əlavə edib.
Qəhvəyə gəlincə, o, təzyiqi aşağı olan insanlar üçün “səhər köməkçisinə çevrilə” bilər. Əlavə olaraq oksidləşdirici stresdən qorunmadır. Dezavantajlar arasında: diuretik təsir və mümkün susuzlaşdırma, mədə şirəsinin turşuluğunun artması.
"Uzun müddətdə böyrəküstü vəziləri çox yükləyə bilən bir stress hormone kortizol qəhvədən yüksələ bilər”.