Qarabaşaq hüceyrələrin insulinə həssaslığını yüksəldir, bununla da diabetin qarşısını ala bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, dietoloqlar qarabaşaq barədə 2 mifə aydınlıq gətirib.
Mif 1. Qarabaşaq bədəndə dəmir deposunu qaldırır.
100 qram quru qarabaşaqda 37% sutkalıq dəmir norması var. Amma bitkilərdən dəmir demək olar, sovrulmadığı üçün, qanazlığına qarşı qarabaşaq yeməyin mənası yoxdur.
Mif 2. Qarabaşaq şəkərli diabeti sağaldır?
Diabeti sağaltmaq mümkün deyil, amma onun qarşısını ala bilər. Belə ki, qarabaşaqda olan D-xironozitol insulinə həssaslığı artırır, nəticədə insulin dirənci, preddiabet geri qayıda bilər.
Müntəzəm olaraq, qarabaşaq yeyilməsi qanda pis xolesterini salır, ürək-damar sisteminin vəziyyətini yaxşılaşdırır.
Diabet xəstələri üçün uyğun qidadır, qanda şəkəri sala bilir, ürəyi və hüceyrələri maqniy və kaliylə təmin edir.