Bədənin gündəlik enerji və qida ehtiyaclarını balanslaşdırılmış qidalanma ilə qarşılamaq sağlamlığı qorumaq üçün çox vacibdir. Buna nail olmaq üçün hər qida qrupunda olan qida növləri gündəlik olaraq kifayət qədər miqdarda istehlak edilməlidir. Süd və onun məhsulları, ət, toyuq və balıq, taxıl, tərəvəz və meyvələr bu qida qruplarıdır. Xüsusilə, təzə tərəvəz və meyvələr bir çox vitamin və mineralların, xüsusilə C vitamininin əsas mənbəyidir. Yaz ayları tərəvəz və meyvə çeşidinin ən çox olduğu dövrdür. Bu dövrdə bol miqdarda təzə meyvə və tərəvəz istehlak etmək, xüsusilə immunitet sistemini gücləndirmək üçün bir çox fayda gətirir.
1. Qarpız
Yay dedikdə ağıla ilk gələn meyvələrdən biri də şübhəsiz ki, qarpızdır. Antioksidant A və C vitaminlərinin əhəmiyyətli bir qaynağı olan qarpız, tərkibindəki yüksək su ilə mədədə toxluq hissi yaradaraq, aşağı enerji ilə uzun müddətli toxluq hissini təmin edir. Beta karoten və likopenlə zəngin olduğu üçün, bütün xərçəng növlərinə, xüsusən də prostat xərçənginə qarşı əhəmiyyətli qoruma təmin edir. Bundan əlavə, kalium mineralı ilə zəngin olduğu üçün qan təzyiqini tarazlaşdırmağa kömək edir, ürək-damar xəstəliklərinin inkişafının qarşısını alır və onların müalicəsinə kömək edir. Bununla belə, şəkər xəstələri və ya arıqlamaq istəyən şəxslər üçün qarpızı müəyyən miqdarda istehlak etmək xüsusilə faydalıdır. 2-3 incə dilim qarpız 1 porsiya meyvə kimi etibarlı şəkildə istehlak edilə bilər.
2. Çiyələk
Ən çox fol turşusu ehtiva edən meyvələrdən biri olan çiyələk, yazdan yazın əvvəlinə qədər tapıla bilən çox məşhur meyvə növüdür. Xərçəng və yoluxucu xəstəliklərdən qorunma təmin edir, çünki tərkibində çoxlu miqdarda A və C vitaminləri və selenium mineralı var. O, həmçinin fosfor, manqan və kalium kimi minerallarla zəngindir. O, qanda xolesterin və trigliserid səviyyələrini tarazlamağa kömək edir, çünki tərkibində polifenollar adlanan sağlamlıq üçün faydalı bitki komponentləri var. Bu şəkildə ürək-damar xəstəliklərindən qoruyur. Bir porsiya təxminən 5-6 orta ölçülü çiyələkdən ibarətdir.
3. Qovun
Bütün sarı meyvələr kimi əhəmiyyətli bir kalium qaynağı olan qovun da yay aylarında xalq tərəfindən istehlak edilən bir meyvədir. Antioksidant xüsusiyyəti ilə A və C vitaminləri ilə zəngin olan qovun hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alaraq xərçəngin qarşısını alır. Tərkibindəki yüksək kalium sayəsində təzyiqi tarazlaşdırmaqla yanaşı, sidikqovucu xüsusiyyəti sayəsində bədəndəki ödemi aradan qaldırmaqda da çox təsirlidir. Tərkibindəki yüksək su sayəsində yay aylarında tərlə meydana gələn maye itkisini tarazlaşdırmağa kömək edir və susuzluğun qarşısını alır. 1-2 dilim bir hissəyə bərabərdir.
4. Şaftalı
Yay aylarının ən çox seçilən meyvələrindən biri olan şaftalı, tərkibində yüksək kalium olan sarı meyvələr qrupundadır. Yüksək lif tərkibinə malikdir. Bu sayədə həzm sisteminin nizamlı işləməsini dəstəkləyir və qəbizlik problemlərinin qarşısını alır. Tərkibindəki kaliumdan qaynaqlanan sidikqovucu xüsusiyyətləri ilə bədəndən ödemi aradan qaldırmağa kömək edir və hipertoniya xəstələrində qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir. Qabığı tüklü quruluşa görə qabığı ilə birlikdə istehlak edilirsə, çox yaxşı yuyulmalıdır. Ürək-damar xəstəliklərindən qorunmaqla yanaşı, tərkibindəki A və C vitamini sayəsində xərçəngdən də qorunmağa kömək edir. 1 kiçik şaftalı meyvənin 1 hissəsinə bərabərdir.
5. Üzüm
Tərkibində yüksək lif olan yay meyvələrindən biri də üzümdür. Üzümün tərkibində olan resveratrol adlı komponent məlum antioksidant vitaminlərdən 30-50 dəfə daha çox antioksidan xüsusiyyətlərə malik çox qiymətli bir maddədir. Sərbəst radikalları azaldaraq oksidləşdirici stressi azaldan bu antioksidan komponent müntəzəm istehlak edildikdə xərçəngə qarşı əhəmiyyətli qorunma təmin edir. Üzümdə yüksək C vitamini və kalium var; Həzm sistemini tənzimləyir, immunitet sistemini gücləndirir, ürək-damar və yoluxucu xəstəliklərdən qoruyur. Ancaq tərkibində yüksək qlükoza və qan şəkərinin sürətlə artması səbəbindən diabet xəstələri tərəfindən çox diqqətli istehlak edilməlidir. 1 kiçik dəstə üzüm (10 kiçik və ya 20 böyük üzüm) meyvənin bir hissəsi kimi istehlak edilə bilər.
6. Əncir
Ölkəmizdə, xüsusilə Egey bölgəsində bolca istehsal olunan əncir yayda təzə, qışda isə qurudulan meyvələrdəndir. Tərkibindəki lif kifayət qədər yüksəkdir və beləliklə qəbizliyin qarşısını alır və həzm sisteminin nizamlı işləməsini dəstəkləyir. Tərkibində bol miqdarda maqnezium, manqan, kalium və kalsium mineralları olduğu üçün mineral ehtiyacların da qarşılanmasına kömək edir. Sümüklərin möhkəmlənməsini dəstəkləyərək ürək-damar xəstəliklərindən qoruyur. Əncir də üzüm kimi yüksək glisemik indeksə malik olduğundan diabet xəstələri tərəfindən ehtiyatla istehlak edilməlidir. Bir porsiya meyvə yerinə 1 orta boy əncir istehlak edilə bilər.
7. Ərik
Sarı meyvə qrupuna daxil olan ərik çox yüksək lif tərkibinə malik sağlam yay meyvəsidir. Tərkibindəki çox yüksək A vitamini və xüsusilə Beta karotin sayəsində antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir və beləliklə xərçəngdən qoruyur. Gözlərin və sinir sisteminin sağlamlığının qorunmasında da təsirlidir. Tərkibindəki yüksək lif sayəsində uzunmüddətli toxluq hissi təmin edərək iştahı idarə etməyə kömək edir. Həzm sistemini tənzimləyərək qəbizlik və şişkinlik problemlərinin qarşısını alır. Bütün sarı meyvələr kimi yaxşı bir kalium qaynağı olduğu üçün qan təzyiqini tarazlaşdırır və sidikqovucu xüsusiyyətə malik olduğu üçün ödemin aradan qaldırılmasına dəstək olur. 4 kiçik ölçülü və ya 2-3 orta ölçülü ərik meyvənin bir hissəsinə bərabərdir.
8. Albalı
Yay aylarının məşhur meyvələrindən biri olan albalı antioksidant A və C vitaminləri və kalium baxımından yaxşı bir qaynaqdır. Tərkibindəki dəmir sayəsində qan istehsalını dəstəkləməklə yanaşı, yüksək lif tərkibi sayəsində həzm problemlərinin qarşısını alır. Ürək sağlamlığını dəstəkləyən albalı baş ağrılarını və miqren tutmalarını da azaltmağa kömək edir. Albalı, tərkibindəki antioksidantlar sayəsində immunitet sistemini gücləndirən və xərçəngdən qoruyan çox sağlam bir meyvə növüdür. Bir porsiya meyvə olaraq 10-12 albalı istehlak edilə bilər.
9. Armud
Sarı meyvələr ailəsinin başqa bir üzvü armuddur. C və K vitaminlərinin və mineral kaliumun yaxşı bir qaynağı olduğu üçün armud immunitet sistemini gücləndirir və ürək-damar xəstəliklərindən qoruyur. Tərkibində yüksək lif olduğu üçün həzm sisteminin işini dəstəkləyir və uzun müddət toxluq hissi təmin edərək formasını qorumaq istəyən insanlar üçün yaxşı bir qida alternativi edir. İmmunitet sistemini gücləndirən meyvə olan armud soyuqdəymə və yoluxucu xəstəliklərdən qoruyur. 1 orta boy armud bir porsiya meyvə olaraq istehlak edilə bilər.
10. Yaşıl gavalı
Yaz aylarında piştaxtalarda öz yerini tapan yaşıl gavalı A və C vitaminləri, fosfor, kalium və həll olunan liflə zəngin meyvə növüdür. Tərkibindəki lif kifayət qədər yüksək olduğu üçün həzm sistemini tənzimləyir və həmçinin tərkibindəki həll olunan lif sayəsində xolesterinin tarazlanmasına kömək edir. Aşağı glisemik indeksə malikdir və qan şəkərinin sürətlə artmasına səbəb olmur. Bu sayədə diabet xəstələrinin təhlükəsiz şəkildə istehlak edə biləcəyi meyvələrdən biridir. Tərkibində yüksək C vitamini olduğu üçün immunitet sistemini gücləndirir, damar və diş əti sağlamlığını dəstəkləyir. 10 kiçik ölçülü və ya 10 orta boy yaşıl gavalı bir porsiya meyvə olaraq istehlak edilə bilər.
Yuxarıdakı meyvələr dadlı olduğu qədər də qidalı olan sağlam yay meyvələridir. Yaz aylarında gündə ən az 3 porsiya bu meyvələrdən istifadə etməklə vitamin və mineral ehtiyaclarınızın əhəmiyyətli hissəsini qarşılaya bilərsiniz. Bundan əlavə, yüksək miqdarda lif ehtiva etdiyi üçün meyvələri müntəzəm olaraq istehlak edərək həzm sisteminizi tənzimləyə və immunitet sisteminizi gücləndirə bilərsiniz.