Ürək-damar xəstəliklərinin ölümün əsas səbəbi olduğu bir mühitdə, son elmi araşdırmalar, yemək vaxtının düzgün təyin edilməsi ürək-damar xəstəlikləri və insult riskini azaltmağa əhəmiyyətli təsir göstərə biləcəyini vurğulayıb.
Ailehekimiklinikasi.az moderator.az-a istinadən xəbər verir ki, avropalı tədqiqatçılar təxminən yeddi il ərzində yüz mindən çox insanın, əsasən də qadınların sağlamlıqlarına nəzarət edən qidalanma vərdişlərini təhlil ediblər.
Bu dövrdə 2000-dən çox iştirakçı ürək-damar xəstəliklərini inkişaf etdirərək, yemək vaxtı və ürək-damar sağlamlığı arasında əlaqə haqqında dəyərli məlumatlar təqdim edib. Tədqiqat səhər yeməyinin vaxtı və ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riski arasında əlaqə ilə bağlı əhəmiyyətli bir tapıntı ortaya qoyun. Məlum olub ki, ilk yeməyinizi cəmi bir saat gecikdirmək ürək-damar problemləri ehtimalını əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər.
Səhər saat 9-da səhər yeməyi yeməyə öyrəşmisinizsə, yeməyinizi bir saat əvvələ çəkmək potensial olaraq riskinizi azalda bilər. Xüsusilə insult kimi serebrovaskulyar xəstəliklər kontekstində şam yeməyinin vaxtı da mühüm rol oynayır. Tədqiqat göstərib ki, axşam saat 21:00-dan sonra yemək riski daha əvvəl axşam yeməyi yeyənlərə nisbətən 28% artırır.
Bu tapıntılar nəinki "vaxt hər şeydir" qədim müdrikliyi təsdiqləyir, həm də uzunmüddətli rifahımıza dərin təsir göstərə biləcək gündəlik iş rejimimizə potensial sadə düzəlişlərə işarə edir.