Xəbərlər



Soyuqdəyməyə qarşı dərmanlara QAÇMAYIN: Bunları edin
Soyuqdəyməyə qarşı dərmanlara QAÇMAYIN: Bunları edin


Soyuqdəymə zamanı nə yediyinizə xüsusi diqqət yetirmək çox vacibdir.

Azmedia.Az 7days.ru-ya istinadən xəbər verir ki , xəstəlik zamanı qida immunitet sistemini stimullaşdırmalı və bədənin müdafiəsini artırmalıdır.

Bu haqda tanınmış rusiyalı diyetoloq Marqarita Koroleva soyuqdəymə zamanı nəylə qidalanmalı olduğumuzu söyləyib.

Hər payız fəsilində çox insan soyuqdəyməyə yoluxur. Bunlara ilk növbədə yuxarı tənəffüs yollarının kəskin yoluxucu prosesləri daxildir.Onların inkişafında əsas rolu müxtəlif viruslar, o cümlədən qrip virusları oynayır. Müasir tibb hələ də virus xəstəliklərini necə effektiv müalicə etməyi öyrənməyib.

Buna görə də müalicə simptomatik adlanır, çünki dərmanlar yalnız xəstəliyin gedişatını asanlaşdırır. İnsanların dediyinə görə: qrip müalicə olunarsa, bir həftə, müalicə olunmasa, 7 gün çəkər.

Qayda №1: vitamin qəbul edin.

Soyuqdəymə zamanı nə yediyinizə xüsusi diqqət yetirməyiniz çox vacibdir. Xəstəlik dövründə qida immunitet sistemini stimullaşdırmalı və bədənin müdafiəsini artırmalıdır. Bu baxımdan ilk növbədə mövsümi tərəvəz və meyvələrdə olan təbii vitaminlərə üstünlük verilməlidir. Ən faydalı qış meyvələri portağal, naringi və limondur. Onlar C, A, E, B3, B6, R vitaminləri ilə zəngindir. C vitamininin çoxu portağaldadır. Limonun tərkibində immunitet sistemini stimullaşdıran maddələr bir qədər azdır, lakin onlardan ən qiymətlisi boğaz ağrılarının müalicəsində istifadə edilən limon suyunun kumarinidir, hansı ki anginanın müalicəsində istifadə olunur. Əvvəllər həkimlər qışda vitamin ehtiyatlarını artırmaq üçün tez-tez sitrus meyvələrindən istifadə etməyi tövsiyə edirdilərsə, indi bu məsələdə alimlərin fikri dəyişdi. Fakt budur ki, limon, naringi və portağal faringeal selikli qişanı qıcıqlandırır və onun şişməsini artırır. Bundan əlavə, bir çox insanın bu meyvələrə qarşı allergiyası var. Buna görə də onlara çox diqqətlə yanaşmaq lazımdır. Banan isə çox uzun müddət həzm olunur, bədənə əlavə yük yaradır. Üzümdəysə yalnız bir qlükoza var, hansı ki, patogenlərpatogenlərin çoxalması üçün münbit zəmindir.Buna görə alma və armuda, həmçinin kiviyə üstünlük verilməlidir. Məhz bu ekzotik meyvə C vitamininin tərkibinə görə bütün rekordları qırır. Həmçinin yerkökü, kələm, çuğundur və digər tərəvəzlərdən istifadə etmək lazımdır – onların da tərkibində çoxlu müxtəlif vitaminlər var.

Qayda №2: Antimikrob məhsulları yeyin.

Xatırlatmaq istəyirik ki, təbii antimikrob agentlərindən biri hesab olunan - sarımsaqdır. O hətta çox kiçik dozalarda belə faydalı ola bilər. Sarımsağın tərkibində antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malik olan allosin maddəsi var. Buna görə soyuqdəymə ilə sarımsağın menyuya daxil edilməsi tövsiyə olunur.

Qayda №3: qızardılmış, duzlu və ədviyyatlı imtina edin.

Xəstəliyin müddəti ərzində qızardılmış, duzlu və ədviyyatlı yeməklərdən imtina etmək lazımdır, çünki onlar yuxarı tənəffüs yollarının artıq iltihablanmış selikli qişasını qıcıqlandırır və onun şişkinliyini artırır. Mədə-bağırsaq traktını zülal və yağlı qidalarla lazımsız yükləməmək üçün bişmiş tərəvəzlərə, yağsız bulyonlara, qaynadılmış və bişmiş balıqlara, hinduşka və ya toyuq ətinə, həmçinin müxtəlif dənli bitkilərə və jele məhsullarına diqqət yetirin. Yeməkləri kiçik hissələrdə, yəni fraksiya şəklində qəbul etməlisiniz.

Qayda №4: bol maye qəbul edin.

Soyuqdəymə müalicəsinin əsas prinsiplərindən biri düzgün içmə rejimidir. Xəstə bir insan gündə ən azı 2,5 litr maye içməlidir. Bol su içmək təkcə yuxarı tənəffüs yollarının selikli qişasını nəmləndirməyəcək, həm də orqanizmdə toksinlərin konsentrasiyasını azaldacaq. Sadə qaynadılmış suya əlavə olaraq, ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunan müxtəlif içkilərdən istifadə edə bilərsiniz. Əvvəla, bu, evdə hazırlamaq asan olan zoğal suyudur. Zoğalın tərkibində yüksək konsentrasiyalı tanin var ki, bu da orqanizmin mikroblara qarşı müqavimətinə kömək edir və onların hüceyrələrə daxil olmasına mane olur. Effektivliyinə görə zəncəfil zoğaldan geri qalmır. Zəncəfil çayı əla antiinflamatuar vasitədir və ona bir neçə zirə toxumu əlavə etsəniz, bu onun aktivliyini artıracaqdır. Soyuqdəymənin isti süd və bal ilə müalicəsi də effektlidir. Bu içki aydın bir diaforetik təsirə malikdir. Gecələr iki çay qaşığı bal qəbul etmək öskürəyin şiddətini azaldır və yuxuya getməyinizi asanlaşdırır. Moruq mürəbbəsinin də faydaları az deyil. Amma spirtli içkilərin dərman məqsədləri üçün istifadəsi özünü doğrultmayıb. Alkoqollu içki qəbulu isinmə effekti yaradır, ancaq əslində immunitet sistemini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. İçdiyiniz mayenin temperaturunu nəzərə almaq vacibdir. Boğaz ağrıyırsa, içki isti olmalıdır.

Qayda №5: soyuqdan yeddi "xilasedicisi".

Limon İmmunitet sistemimizi stimullaşdırır və C vitaminiylə zəngindir. Boğazı mükəmməl yumşaldır, qanı və selikli qişaları təmizləyir. Yarım limonun suyunu bir stəkan isti suya sıxın, bir çay qaşığı bal və ya ağcaqayın siropu əlavə edin. Toyuq bulyonu Toyuq bulyonu hələ 12-ci əsrdə qrip və soyuqdəymə qarşı güclü dərman hesab olunurdu. Müasir tədqiqatların göstərdiyi kimi, bu qədim yemək həqiqətən də iltihab əleyhinə böyük xüsusiyyətlərə malikdir. O, həmçinin burundan selik ifrazının sürətini artırır və yuxarı tənəffüs yollarını təmizləyir. Zəncəfil Zəncəfil çayı əla antimikrob agentdir və soyuqdəymə və həzm pozğunluğu zamanı içilir. Zəncəfil gücü bərpa edir, toksinləri çıxarır, iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Təzə zəncəfili rəndələyin. İki yemək qaşığı zəncəfil iki stəkan suda qarışdırın. Bu içkini 15 dəqiqə qaynadıb dəmləyin. Lazım olduğca için. Təsiri artırmaq üçün zəncəfil çayına bir neçə zirə toxumu əlavə edə bilərsiniz. Sarımsaq Çiy sarımsaq qoxusu təkcə insanları deyil, virusları da dəf edir. Və hamısı allicin sayəsində - bu maddə sarımsağa kəskin qoxu və bakterisid xüsusiyyətlər verir. Sarımsaq təbii antibiotikdir, qripdən sonra orqanizmin bərpasını sürətləndirir və xəstəliyə qarşı müqavimət göstərməyə kömək edir. Dərman bitkiləri Çobanyastığını dəmləyib ağız boşluğunu yaxalamaq üçün istifadə etmək olar. Bu bitki uzun müddətdir ki, iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə məşhurdur. Portağal şirəsi Tibbi araşdırmalar göstərdi ki, portağal suyunda olan C vitamini soyuqdəymədən sağalmanı sürətləndirə bilər. 1000 mq C vitamini, hər 6 saatdan bir qəbul edilərsə, xəstəliyin əlamətlərini effektiv şəkildə qarşısını alır. Bal Hər kəs balın müalicəvi xüsusiyyətləri haqqında məlumatı var. Yatmazdan əvvəl iki çay qaşığı bal qəbul etmək gecə öskürəklərini azaldır və daha tez yuxuya getməyinizə kömək edə bilər. Ən sadə öskürək siropunun resepti: bir neçə damcı limon suyu ilə bir qaşıq balı qarışdırıb qəbul edin. Kivi Bu ekzotik meyvələrin tərkibindəki C vitamini bütün rekordları qırır. Hətta sitrus meyvələrindən də yüksəkdir. Kivi xüsusilə tənəffüs yoluxucu xəstəliklər üçün faydalıdır.
Baxış sayı: 3 004