Xalq təbabətində və Şərq mətbəxində geniş istifadə olunan dəfnə yarpağının insan orqanizminə saysız faydası var.
Publika.az xəbər verir ki, dəfnə yarpağından müxtəlif yeməklərin, turşu və kompot, tomat və şərbətlərin hazırlanmasında istifadə olunur.
Dəfnə yarpağı antioksidant, analgetik, iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə sahibdir. Xüsusilə, kosmetika sektorinda geniş istifadə olunan dəfnə yarpağı krem, sabun və şampun kimi məhsullarən xam maddəsidir. Dəfnə ağacı hər mövsümdə yaşıl qaldığı üçün Antik Yunan-Roma mədəniyyətində ölümsüzlük iksiri kimi qəbul edilib.
Dəfnə yarpağının faydaları
- Dəfnə yarpağının çayı tənəffüs sisteminin üst orqanları xəstəliklərində istifadə olunur. Yüksək analgetik (ağrıkəsici) xüsusiyyəti olan dəfnə boğaz infeksiyalarına səbəb olan hüceyrələri azaldır. Bəlğəmsökücüdür. Bir fincan suyun içinə 2 ədəd dəfnə yarpağı atıb 5 dəqiqə dəmləyin. 1 dəqiqə soyutduqdan sonra 1 çay qaşığı bal əlavə edib için.
- Kəskin temperatur zamanı 5 fincan suyun içinə 10 ədəd yarpaq əlavə edib qaynadın. Daha sonra ilıqlaşdırıb təmiz dəsmalı içinə batırın. Sinə, ənsə və alın nayihələrinə kompres edin.
- Qida maddələrinin qalıqlarından böyrəklərdə yığılan daşların düşməsində effektivdir. Qaynar suyun içinə 4 ədəd dəfnə yarpağı atın. Gündə bir dəfə bu sudan için. Hər gün bir fincan 1 qəbul edilən bu çay daşların əriməsinə və məsamələrdən çıxmasına kömək edəcək.
- 10 dəfnə yarpağını toz halına gələnə qədər üyüdün. Daha sonra üzrəinə yarım fincan isti su əlavə edib qarışdırın. Bu qarışığı saç köklərinizə sürtüb 1 saat gözləyin. Saç köklərini qidalandıran qarışıq deformasiyaya uğrayan hüceyrələri yaxşılaşdırır. Saçda bit və ya kəpək varsa, onları təmizləyir.
- Yüksək antioksidant sayəsində vücudu sərbəst radikallardan təmziləyir. Xəstəliklərə qarşı mübarizə aparır.
- Fol turşusu bədənin ən ehtiyacı olan mineraldır. Dəfnə yarpağı bədənin gündəlik ehtiyacı olan fol turşusu miqdarını təmin edir. Xüsusilə, hamiməlik müddətində istifadə edilməsi tövsiyə olunur. Bu maddə sümüyün inkişafında iştirak edir. 100 qr dəfnə yarpağı bədənin gündəlik fol turşusu ehtiyacını qarşılayır.
- Yemək yeyəndən sonra mədədə yaranan yanma və qıcqırma hissinin qarşısını alır. 2 qram dəfnə yarpağını yarım fincan isti su ilə qarışdırın. İçinə toz halda zəncəfil əlavə edib qaynadın. 5 dəqiqə sonra süzüb için. Həzm sistemində tez-tez preoblem yaşayanlar gündə 2 dəfə içməlidir.
- Dəfnə qlükoza və xolestrol səviyyəsinin aşağı düşməsinə kömək edir. Həm diabet, həm də ürək-damar xəstələri rahatlıqla istifadə edə bilər. 5 dəfnə yarpağını 1 fincan suda qaynadın. Səhər acqarına için.