8000 il öncə ilk dəfə Anadolu torpaqlarında yetişdirilən noxud möcüzəvi faydaları ilə insan sağlamlığının qorunmasına yardımçı olan ən gözəl qidalardandır.
Publika.az xəbər verir ki, becərilməsi olduqca asan və ucuz başa gələn noxudun suyu da özü qədər faydalıdır.
Noxudun krem və qara rəngi olmaqla, iki növü var. Həm yeməklərdə, həm də çərəz kimi istifadə olunan bu bitkinin tərkibində A, C, B6, B12 və E vitaminləri var. Bundan əlavə, tərkibindəki turşular sayəsində kosmetika sənayesində də xam maddə kimi istifadə olunur.
Qadınlar gözəllik məqsədilə bu bitkidən əsrlər əvvəl istifadə etməyə başlayıb. Belə ki, noxud 1 gün boyunca suya qoyulub və onun suyundan üz dərisinin təmizlənməsində istifadə ediblər. Eyni zamanda, noxudu əzərək un halına gətirib və zeytun yağı ilə qarışdıraraq maska düzəldiblər.
Həftədə 2 dəfə noxud qəbul etmək insan bədəninin ehtiyacı olan folat turşusunun çatışmazlığını aradan qaldırır. Bu maddə DNT hüceyrələrini qoruyur və xərçəng hüceyrələrinin artmasının qarşısını alır. Bağırsaq florasını balanslaşdırır və həzmi sürətləndirir.
Bağırsaqlarda qaz yaratmasının qarşısını almaq üçün noxudu istifadə etməzdən öncə 10 saat suya qoymanız lazımdır.
HƏFTƏDƏ 2 DƏFƏ NOXUD YEMƏK:
- Maqnezium baxımından zəngin olduğu üçün deformasiya olunmuş hüceyrələri sürətlə yaxşılaşdırır. Cavan hüceyrələrin sayını çoxaldır.
- Minerallar baxımından da zəngin olan noxud saçlara olduqca faydalıdır. İki ovuc noxudu yaxşıca qaynadıb 1 gün boyunca kənarda saxlayın. Daha sonra onun suyu ilə saçlarınızı yuyun. Saçların həm parlaqlığı, həm də həcmi artacaq.
- Lif sayəsində bağırsaqların işini sürətləndirir və çəki atmağı asanlaşdırır. Eyni zamanda, mədədəki turşu səviyyəsini balanslaşdırır. Qaz, sidik və başqa yollarla bədəndəki zərərli toksinləri atır.
- Noxud döş xərçənginə səbəb olan hüceyrələri məhv edir. Bu, elmi olaraq da isbatlanmış bilgidir.
- Həftədə iki dəfə qara noxudu ac qarına yeməklə bağırsaqda olan qurdları xaric edə bilərsiniz.