Yeməkdən sonra mədədə göynəmə hissi artıq bir çoxları üçün adi hal hesab edilə bilər.
Amma illərlə görməzdən gəlinən bu simptom mədəaltı vəzi xərçənginə səbəb ola bilər.
Mədəaltı vəzi xərçənginin iki əsas növü var. Onlar bir-birindən mənşəyinə, risk faktorlarına və müalicəsinə görə fərqlənirlər.
“Medicina” xəbər verir ki, onkoloq Andrey İsayevin sözlərinə görə, hər iki növ üçün proqnoz təxminən eynidir. Bunlar skuamöz hüceyrəli karsinoma və özofagus karsinomasıdır.
Mədəaltı vəzi xərçənginin irsi formaları olduqca nadirdir. Bu halların təxminən 5%-ni təşkil edir. Həyat boyu hüceyrələrdə genetik pozulmalar baş verir, əksər hallarda insan orqanizmi bunun öhdəsindən gəlir. Ancaq təəssüf ki, bəzən fərqli şəkildə baş verir və sonra bir şiş inkişaf edir.
Əvvəllər skuamöz hüceyrəli karsinoma daha çox rast gəlinirdisə, indi statistikaya görə, qida borusu xərçəngi daha çox yayılıb.
Birinci növ ilk növbədə tütünlə əlaqələndirilir: siqaret çəkənlərin onunla qarşılaşma riski daha yüksəkdir. Ancaq karsinoma ilə vəziyyət fərqlidir: orada qastroezofageal reflü xəstəliyi (GERB) inkişaf ehtimalını artırır. Bu müxtəlif səbəblərdən mədənin asidik aqressiv tərkibinin özofagusa və mədəyə daxil olduğu vəziyyətdir. Oradakı toxumalar belə mühitə uyğunlaşmır, iltihab yaranır, insan ürək, mədə yanmasından əziyyət çəkir.
Bu iltihab uzun müddət davam edərsə və heç bir şəkildə müalicə edilməzsə, hüceyrələr dəyişməyə başlayır, prekanseröz vəziyyət yarana bilər.
Bundan əlavə, özofagus xərçəngi və spirt istehlakı riskinin artması ilə bir əlaqə var. Ancaq əsas amillər siqaret və reflüks xəstəliyidir”.
Günay Quluzadə