• Ana səhifə
  • Haqqımızda
  • Klinika haqqında
  • Reklam
  • Əlaqə
  • Xəbərlər
  • Araşdırma
  • Maraqlı
  • Səhiyyə
  • Gözəllik və təbabət
  • Əfsanələr və Mİflər
  • Foto və Video qalereya
  • Mədənİyyət
  • Bİoqrafİya
  • Klinika haqqında
  • Xəbərlər
  • Araşdırma
  • Maraqlı
  • Səhiyyə
  • Gözəllik və təbabət
  • Əfsanələr və Mİflər
  • Foto və Video qalereya
  • Mədənİyyət
  • Bİoqrafİya
Son dəqiqə
Dodaqlarda herpes üçün praktik məsləhətlər
Maqnezium çatışmazlığı: Səbəblər, simptomlar və düzgün əlavələr
Uzun müddət oturmaq insult riskini artırır
Mədə yanmasına qarşı vasitələr: hansılar həqiqətən kömək edir?
Qəzzada Almaniya və Yaponiya modelləri tətbiq oluna bilər
Azərbaycanda bu sahə vergidən azad olunacaq – TARİX
Qastroenteroloq ən faydalı 7 dənli bitkini açıqladı
Aİ-Ermənistan sənədi: ABŞ-ın regiondakı sülh planına qarşı təxribat
Afinada polislə etirazçılar arasında toqquşma: Onlarla insan saxlanıldı
Doğum və günəş ləkələri üçün mükəmməl vasitə - Banan qabığı
Trampdan sonra prezident o olacaq - Hazırlıqlar gedir
İran 4 istiqamətdən “hücuma keçdi” – İsraildən cavab gözlənilir
Angina nədir və hansı hallarda təhlükəlidir?
Biləsuvarda faciəvi qəza: ölən 5 nəfərdən ikisi qardaşdır – Yeni təfərrüatlar
Yeni toqquşma riski: Ordu əhaliyə təxliyə əmri verdi
Omeqa-3-ün ürək üçün 5 əsas faydası
Beyni 90 yaşa qədər gənc saxlayan vərdiş
Əsnəyəndə bədəninizdə nə baş verdiyini eşidəndə heyran qalacaqsınız
Rusiya Zəngəzur dəhlizinə etiraz etdi
Azərbaycan iqtisadiyyatında dedollarlaşma: Gələcəyimiz nədən asılıdır?
Sizin Reklam Burada
Tel: (+99412) 452 97 17
Mob: (+99450) 386 38 02
E-mail: [email protected]

Hamilə qadın necə qidalanmalıdır?

Maraqlı

24-12-2019, 18:57

Hamilə qadın necə qidalanmalıdır?


Hamiləlik dövrü sağlam və dözümlü uşaq orqanizminin quruculuğu dövrüdür. Buna görə gələcək ananın düzgün qidalanması doğulacaq uşağın sağlamlığının təminatıdır.

Natamam qidalanma kimi, normadan artıq qidalanma da təhlükəli hesab olunur.

Natamam qidalanma uşaqsalmaya, dölün çəkisinin azalmasına və onun həyat qabiliyyətinin aşağı düşməsinə səbəb olur. Artıq qidalanma isə ananın və dölün çəkisinin artmasına səbəb olur, iri ölçülü döl isə həm hamiləliyi, həm də doğuşu daha riskli edir.

Hamiləliyin birinci yarısında gün ərzində 4 dəfəlik, ikinci yarısında isə döl tərəfindən bağırsaqların sıxılmasını nəzərə almaqla 5-6 dəfəlik qida qəbulu rejimi məsləhət görülür.

Qidanın tərkibində tələb olunan miqdarda zülallar, yağlar, karbohidratlar, vitaminlər, mineral duzlar və mikroelementlərin olması vacibdir. Bu halda gün ərzində qəbul edilən qidanın ümumi energetik dəyəri (kaloriliyi) - 2800-3000 kkal olmalıdır.

Hamilələrin qida rasionundan spirtli içkilər, kofe, tünd çay, kolbasa, sosiska, müxtəlif turşu və şorabalar, hisə verilmiş və konservləşdirilmiş qidalar, konfetlər, yağlı yeməklər, tonuslayıcı qazlı içkilər (“Coca-Cola”, “Pepsi” və s.) qəti şəkildə çıxarılmalıdır.

Gələcək ana üçün düzgün qidalanmadan əlavə düzgün maye qəbul etmək də vacibdir. Hamiləliyin birinci yarısında qadın gündə 2-2,5 litr maye qəbul etməlidir. Bu mayeyə tək su deyil, duru yeməklər, duru souslar, meyvə və tərəvəz tərkibindəki sular da daxildir. Bu dövrdə qadın tez-tez qusur ki, bu zaman itirilən mayeni də əvəz etmək vacibdir. Səhərlər içinə yarım limon şirəsi qatılmış bir stəkan su içmək olar.

Hamiləliyin 20-ci həftəsindən sonra qan dövranının sürəti 40% artır. Qadının ürək, böyrək və digər orqanları daha intensiv şəkildə işləyir və qan təchizatına tələbatı daha da artır. Böyrəklərin üzərinə daha böyük ağırlıq düşür, onlar bu dövrdə daha çox maye ifraz edir. Hətta sağlam qadında da şişkinlik əmələ gələ bilər. Daha ağır vəziyyətlərdə hamiləlik ödemi, gestoz (AT artması ilə müşayiət olunan ödem) baş verir. Bununla əlaqədar olaraq hamiləliyin 20-22 həftəsindən etibarən qəbul edilən mayeni 1,5 litrə qədər azaltmaq lazımdır. Duz qəbulu da azaldılmalıdır, çünki duz mayeni orqanizmdə saxlayır.

Aşağıda qeyd edilən qida maddələri hamilə qadın üçün çox vacibdir.

Kalsium. Dölün sümük sisteminin və dişlərinin formalaşmasına təsir edir. Bu proses təxminən hamiləliyin 8-ci həftəsindən etibarən başlamış olur. Hamiləlik dövründə ana orqanizmi üçün bu elementə tələbat 2 dəfə artır. Əsas mənbələri: süd, pendir, kəsmik, yumurta, qatıq və s.

Zülallar. Hamiləlik dövründə zülallara olan tələbat artdığı üçün tərkibində proteinlər olan məhsulların qida ilə qəbulunu artırmaq lazımdır. Ancaq yadda saxlamaq lazımdır ki, ət məhsulların tərkibində hamilə qadınlar tərəfindən qəbuluna məhdudiyyət qoyulması tələb olunan bir çox yağlar da vardır. Ona görə də bu dövrdə hamilə qadınlar tərəfindən ətin əsasən yağsız hissələri istifadə edilməlidir. Zülalların əsas mənbələri: ət, balıq, süd məhsulları, paxlalı bitkilər, qoz və s.

Vitamin C. Ciftin möhkəmlənməsinə, orqanizmin müqavimət qabiliyyətinin artırılmasına, dəmirin mənimsənilməsinə köməklik edir. Uzun müddət saxlanılma və bişirilmə qida məhsullarının tərkibində olan S vitamininin parçalanmasına səbəb olur. Ona görə də qəbul edilən qida məhsulları təzə olmalı, meyvə və tərəvəzlər çiy yeyilməlidir. Əsas mənbələri: əsasən təzə sitrus meyvələri, tərəvəzlər (şirin bibər, pomidor, gül kələm, kartof), itburnu qurusu və s.

Sellüloz hamilə qadınların qida rasionunun xeyli hissəsini təşkil etməlidir. Sellüloz hamiləlik zamanı çox təsadüf edilən qəbizliklərin qarşısını alır. Əsas mənbələri: çiy meyvə və tərəvəzlər (həmçinin onların quruları).

Fol turşusu. B qrup vitaminlərinə aid olaraq, xüsusən hamiləliyin ilk həftələrində dölün mərkəzi sinir sisteminin inkişafı üçün gərəkli hesab olunur. Qida məhsulları uzun müddət saxlanıldıqda və bişirdikdə, onların tərkibində olan fol turşusu parçalanır. Onu da qeyd etmək vacibdir ki, hamiləlik zamanı heç bir pəhriz rejimi fol turşusunun tələb olunan miqdarını təmin edə bilmir. Ona görə də həkimlər bir çox hallarda hamilə qadınlara onun dərman formalarını da təyin edirlər. Əsas mənbələri: çovdar çörəyi, fındıq, ispanaq (şomu) və s.

Dəmir vitamin C ilə birlikdə mənimsənilir; çay və kofe onun mənimsənilməsinə maneçilik törədir. Buna görə də dəmir ilə zəngin olan qida maddələrinin qəbulundan sonra çay və kofenin içilməsi məsləhət görülmür. Əsas mənbələri: yağsız qırmızı ət, sardina balığı, alma, kərəviz, nar, xurma, ərik qurusu, qara gavalı qurusu, kişmiş və s.

Oxunub: 892
Paylaş:
Digər xəbərlər

Səhiyyə

9-11-2019, 14:21

Öd kisəsi xəstəliklərinin profilaktikası

Səhiyyə

10-07-2019, 09:37

Hamiləlik dövründə qəbizlik

Səhiyyə

1-03-2019, 14:03

Hamiləlik dövründə qəbizlik

Səhiyyə

25-02-2019, 13:59

Dölün ana bətnindəki həyatı

Araşdırma / Səhiyyə

19-02-2019, 00:18

Uşağın çəkisi niyə artmır? 3 səbəb

Adınız:*
E-Mail:
Yorumunuz:
  • winkwinkedsmileam
    belayfeelfellowlaughing
    lollovenorecourse
    requestsadtonguewassat
    cryingwhatbullyangry
Kodu girin: *
yenilə, əgər kod görünmürsə
Gündəm
Dodaqlarda herpes üçün praktik məsləhətlər
Maqnezium çatışmazlığı: Səbəblər, simptomlar və düzgün əlavələr
Uzun müddət oturmaq insult riskini artırır
Mədə yanmasına qarşı vasitələr: hansılar həqiqətən kömək edir?
Qəzzada Almaniya və Yaponiya modelləri tətbiq oluna bilər
Azərbaycanda bu sahə vergidən azad olunacaq – TARİX
Son xəbərlər
  • Bu gün, 12:42
    Dodaqlarda herpes üçün praktik məsləhətlər
  • Bu gün, 09:04
    Maqnezium çatışmazlığı: Səbəblər, simptomlar və düzgün əlavələr
  • Dünən, 22:08
    Uzun müddət oturmaq insult riskini artırır
  • Dünən, 21:33
    Mədə yanmasına qarşı vasitələr: hansılar həqiqətən kömək edir?
  • Dünən, 20:12
    Qəzzada Almaniya və Yaponiya modelləri tətbiq oluna bilər
  • Dünən, 19:23
    Azərbaycanda bu sahə vergidən azad olunacaq – TARİX
  • Dünən, 18:07
    Qastroenteroloq ən faydalı 7 dənli bitkini açıqladı
  • Dünən, 17:41
    Aİ-Ermənistan sənədi: ABŞ-ın regiondakı sülh planına qarşı təxribat
  • Dünən, 16:34
    Afinada polislə etirazçılar arasında toqquşma: Onlarla insan saxlanıldı
  • Dünən, 15:09
    Doğum və günəş ləkələri üçün mükəmməl vasitə - Banan qabığı
  • Dünən, 14:07
    Trampdan sonra prezident o olacaq - Hazırlıqlar gedir
  • Dünən, 13:19
    İran 4 istiqamətdən “hücuma keçdi” – İsraildən cavab gözlənilir
  • Dünən, 12:21
    Angina nədir və hansı hallarda təhlükəlidir?
  • Dünən, 11:36
    Biləsuvarda faciəvi qəza: ölən 5 nəfərdən ikisi qardaşdır – Yeni təfərrüatlar
  • Dünən, 10:29
    Yeni toqquşma riski: Ordu əhaliyə təxliyə əmri verdi
  • Dünən, 09:00
    Omeqa-3-ün ürək üçün 5 əsas faydası
  • 6-12-2025, 22:53
    Beyni 90 yaşa qədər gənc saxlayan vərdiş
  • 6-12-2025, 21:04
    Əsnəyəndə bədəninizdə nə baş verdiyini eşidəndə heyran qalacaqsınız
  • 6-12-2025, 20:42
    Rusiya Zəngəzur dəhlizinə etiraz etdi
  • 6-12-2025, 19:23
    Azərbaycan iqtisadiyyatında dedollarlaşma: Gələcəyimiz nədən asılıdır?
  • 6-12-2025, 18:41
    Vitamin, mineral, antioksidant anbarı - İspanağın inanılmaz faydaları
  • 6-12-2025, 17:20
    Cənubi Afrikada hostelə silahlı hücum: 10 nəfər öldü
  • 6-12-2025, 16:46
    Azərbaycan Cənubi Qafqazda yeni reallıqlar yaradır
  • 6-12-2025, 15:19
    Revmatizm xəstələrinin çəkinməli olduğu 6 qida
  • 6-12-2025, 14:32
    Pakistanla Əfqanıstan arasında döyüşlər başladı
  • 6-12-2025, 13:10
    İki qonşu ölkədən gözlənilməz addım: Oxlar Bakıya çevrildi – İlginc detal
  • 6-12-2025, 12:27
    Orqanizm bu yaşdan sağalma qabiliyyətini itirir
  • 6-12-2025, 11:34
    Dünya Putinin bu təhdidindən danışır: “Məhv olacaq” dedi, hədəf açıqladı
  • 6-12-2025, 10:22
    Paşinyanın planının son mərhələsi başladı: II Qaregin həbs olunacaq və...
  • 6-12-2025, 09:03
    Səhər yeyiləndə enerji verir, axşam yeyiləndə "dərd"
Daha çox
  • Ana səhifə
  • Haqqımızda
  • Reklam
  • Əlaqə
Sosial şəbəkələrimiz:
  • Direktor: Firəngiz Rüstəmova
  • E-mail: [email protected]
  • Telefon: (+99412) 452 25 37
  • Klinika haqqında
  • Xəbərlər
  • Araşdırma
  • Maraqlı
  • Səhiyyə
  • Gözəllik və təbabət
  • Əfsanələr və Mİflər
  • Foto və Video qalereya
  • Mədənİyyət
  • Bİoqrafİya
Müəllif hüquqları qorunur. ailehekimiklinikasi.az-ın məlumatlarından istifadə etdikdə istinad mütləqdir. Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.
  • Ana səhifə
  • Haqqımızda
  • Reklam
  • Əlaqə