Sağlam rasionun bir çox tərəfdarı meyvələrdən imtina edir, inanırlar ki, onların tərkibində şəkər çoxdur. Ancaq bu, yanlışdır, çünki meyvələrin faydası zərərindən daha çoxdur.
Publika.az xəbər verir ki, bu sözləri diyetoloq Nataliya Nefyodova “Sputnik” radiosuna müsahibəsində deyib. O, bildirib ki, bəzi meyvələr bəzi insanlarda bağırsaq sindromuna səbəb olur.
“Birincisi, meyvələrdən konfetdəki qədər şəkər qəbul etmirik. İkincisi, şəkərlə birlikdə maye, lif, qidalar - həm vitaminlər və minerallar, həm də zülallar, yağlar, karbohidratlar alırıq. Bundan əlavə, meyvələrdən orqanizmimizə xüsusi təsir göstərən fitokimyəvi maddələr alırıq. Söhbət müxtəlif xəstəliklərin inkişafına və qocalmağa səbəb olan xroniki iltihabın aradan qaldırılmasından gedir” - diyetoloq bildirib.
Meyvələri qarışdırmaq da zərərli deyil. Şirin və turş meyvələri birlikdə yesəniz belə, qidalanma baxımından heç bir fərq yoxdur. İstənilən meyvədən salat hazırlaya bilərsiniz. Ancaq bəzən bir insanın müəyyən bir meyvəyə, məsələn, almaya və ya yetişmiş banana bağırsaq reaksiyası ola bilər. Müəyyən qidalara qarşı qıcıqlanmış bağırsaq sindromunuz varsa, nə və nə vaxt yediyinizi izləməlisiniz. Sindromun səbəbini müəyyən etməyin yollarından biri qida gündəliyi tutmaqdır.
Meyvə salatını həm yeməkdən əvvəl, həm də sonra yeyə bilərik, günün vaxtı həqiqətən vacib deyil.