Qoz bütün dünyada ən faydalı və qiymətli qida məhsulu sayılır.
Müalicəvi və profilaktik xüsusiyyətlərinə görə qoz bütün digər çərəzlər arasında əsl çempiondur.
Saglamolun.az bildirir ki, qida mütəxəssisləri hər gün 4 qoz ləpəsi yeməyi tövsiyə edirlər. Bunun insan sağlamlığına saysız-hesabsız faydaları vardır:
- Ürək və damarı xəstəliklərdən qoruyur.
- Qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salır.
- İnsult və infarktın riskini azaldır.
- Şəkərli diabetin riskini azaldır.
- Metabolik sindromunun profilaktikasıdır.
- Beyinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
- İnsanın əhvalını yaxşılaşdırır.
- Təzyiqi tənzimləyir.
- Güclü antioksidant xüsusiyyətlərinə görə orqanizmi hüceyrə səviyyəsində qoruyur.
- Tərkibində olan L-arginin maddəsi sayəsində damarlarda trombların əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
- Orqanizmdə iltihabları azaldır.
- Artritin riskini azaldır.
- Süd vəzi xərçənginin riskini azaldır.
- Prostat vəzi xərçənginin riskini azaldır.
- Kişilərdə potensiyanı yaxşılaşdırır.
- Yaddaşı yaxşılaşdırır.
- Beyinin erkən qocalmasının qarşısını alır.
- Yodla zəngin olduğundan qalxanvari vəzinin fəaliyyətinə çox müsbət təzir edir.
- Sümüklərin sağlamlığına müsbət təzir edir.
- Arıqlamağa kömək edir.