Qış aylarında daha çox yeyilən qərzəkli meyvələr qrupuna daxil olan şabalıdın bilmədiyimiz bir çox faydası mövcuddur.
Kalorisinin az olması səbəbi ilə şabalıd və şabalıd balına təlabat daha çoxdur. Təzə şabalıd meyvəsinin tərkibində lif, az miqdarda yağ, müxtəlif minerallar, B1, B2 və C vitamini vardır. Şabalıd qaynadılan və közdə bişirilən zaman onun tərkib miqdarı və kalori dəyəri dəyişir. Şabalıd beyin xəstəliklərinə, iflic və sinir sistemi xəstəliklərinə, həzmi asanlaşdırmağa və qəbzliyin qarşısını almağa kömək edir. Şabalıdın tərkibində maqnezium olduğuna görə qan laxtalanmasının qarışını alır. Eyni zamanda qırmızı qan hüceyrələrinin artmasına müsbət təsir edir. Lakin bütün qidalar kimi şabalıd da çox yeyilən zaman tərkibində olan şəkər miqdarına və kalori tərkibinə görə narahatlığa səbəb ola bilər. (ölkə.az)