Yay aylarında havaların yüksəlməsi ilə bir çoxumuz həm fiziki, həm də zehni olaraq daha yorğun və halsız hiss edirik. Ancaq bu qidalanma tövsiyələri ilə bu vəziyyəti aradan qaldırmaq mümkündür.
AZİNFORM.AZ bildirir ki, enerjimizi artırmaq və daha fit hiss etmək üçün doğru qidalarla düzgün qidalanma modelini yaratmaq çox vacibdir. Bu səbəbdən sulu və vitamin-mineral tərkibli qidalara müraciət etmək faydalıdır.
Avokado
Sağlam yağlar və liflə zəngin olan avokado hüceyrə enerjisinin istehsal olunduğu mitoxondriyanın optimal fəaliyyəti üçün lazım olan B vitaminlərinin yaxşı mənbəyidir. Bundan əlavə, tərkibindəki sağlam yağlar sayəsində yağda həll olunan vitaminlərin mənimsənilməsini artırır və orqanizm üçün enerji mənbəyi yaradır. Gündə 5-6 zeytun və ya 1 çay qaşığı zeytun yağı yerinə ¼ avokado istehlak edə bilərsiniz.
Sitrus
Yüksək C vitamini mənbəyi olan sitrus meyvələri də antioksidant qabiliyyəti yüksək olan meyvələrdir. Yüksək antioksidant tutumları sayəsində oksidləşdirici stresdən qoruyurlar. Araşdırmalar göstərir ki, oksidləşdirici stress fərdlərdə yorğunluq hisslərini artıra bilər. Bu səbəbdən hər gün 1 porsiya portağal və ya limon istehlak etmək faydalıdır.
Xam badam
Hər gün müntəzəm olaraq 10-15 çiy badam istehlak etməyə çalışın. Tərkibindəki maqnezium və B vitaminləri sayəsində badam enerji mübadiləsiniz üçün əla qidadır. Araşdırmalar göstərir ki, maqnezium səviyyəsi aşağı olan insanlar maqneziumun enerji mübadiləsində rolu səbəbindən daha tez yorulur. Bundan əlavə, B vitaminlərinin qeyri-kafi səviyyələri yorğunluq, əsəbilik və konsentrasiyanın azalmasına səbəb ola bilər.
Yulaf
Yulaf tərkibindəki yüksək lif sayəsində sizi həm gün boyu tox saxlayır, həm də qan şəkərini balanslaşdırır. Qan şəkərimizin ani artması insulin ifrazının ani artmasına və yenidən qan şəkərinin ani azalmasına səbəb olduğundan; yuxulu, yorğun və ləng hiss edirsiniz. Enerjiniz azalmaması üçün diyetinizə lif mənbələrini daxil edin. Səhərlər səhər yeməyi alternativi olaraq yulaf istehlak edə bilərsiniz.
Banan
Tərkibindəki karbohidratlar, lif, B6 vitamini və kalium sayəsində banan enerji səviyyənizi artıran ən yaxşı qidalardan biridir. Kalium sayəsində əzələlərin işləməsinə kömək edir, B6 vitamini sayəsində isə bədənə alınan enerjinin istifadəsində rol oynayır. Bu səbəbdən hər gün 1 yerli banan qəbul etməklə yorğunluq və halsızlıq hisslərinizin qarşısını ala bilərsiniz.
Qızılbalıq
Omeqa 3 orqanizmdə iltihabı azaldan qidalardan biridir. Orqanizmdəki iltihablar yorğunluğa səbəb olan əsas faktorlar arasında olduğu üçün həftədə 2-3 gün omeqa 3 ilə zəngin olan qızılbalıq kimi yağlı balıqları istehlak etməyə diqqət edin.
Tünd şokolad
Tünd şokolad adi və südlü şokoladdan daha çox miqdarda kakao ehtiva edir. Kakaonun tərkibindəki antioksidantlar orqanizmdə qan axını artırır və oksigenin əzələlərə və beyinə daşınmasını dəstəkləyir. Bundan əlavə, bəzi tədqiqatlar göstərir ki, kakaonun tərkibindəki antioksidanlar zehni yorğunluğu azaltmağa və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər. Tünd şokoladda həmçinin teobromin və kofein kimi stimullaşdırıcı birləşmələr var ki, bu da zehni enerjini və əhval-ruhiyyəni artırır. Şəkərli diabetiniz yoxdursa, gündə 20 q qara şokolad qəbul edə bilərsiniz.
Yaşıl çay
Yaşıl çay oksidləşdirici stress və iltihab nəticəsində yaranan yorğunluğun qarşısını ala bilən yüksək antioksidant qabiliyyətinə malikdir. Bundan əlavə, tədqiqatlar göstərir ki, yaşıl çay tərkibindəki kofein və L-theanine sayəsində zehni konsentrasiyanı və ayıqlığı artıra bilir. Əgər təzyiq probleminiz yoxdursa, gündə 2 stəkan yaşıl çay istehlak etməyə diqqət edin.
Qatıq
Bağırsaq ikinci beynimizdir. Düzgün bağırsaq mikrobiotası immunitet sistemimizi dəstəkləyir, enerji mübadiləsimizi tənzimləyir və psixi sağlamlığımız üçün çox mühüm rol oynayır. Tərkibindəki probiyotiklər sayəsində qatıq bağırsaq mikrobiotamızı tənzimləyərək həm fiziki, həm də zehni olaraq formada olmağımıza kömək edir. Bundan əlavə, tərkibindəki B vitaminləri sayəsində bədənimizə aldığımız enerjinin istifadə olunmasını təmin edir. Əgər dözümsüzlük və ya allergiyanız yoxdursa, gündə 2 stəkan qatıq/kefir istehlak etməyə diqqət edin.
Tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Özge Öçal “Tüd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər; Kalium, maqnezium, A, C, K vitaminləri, fol turşusu və liflə zəngindir. Tərkibindəki minerallar sayəsində qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalını dəstəkləyir və oksigenin hüceyrələrə səmərəli daşınmasını təmin edir və bu yolla həm zehni, həm də fiziki yorğunluqla mübarizəmizə kömək edir. Əgər qan durulaşdıran dərmanlardan istifadə etmirsinizsə; Gündə 1 ovuc çiy/buxarda hazırlanmış tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəz istehlak etməyə diqqət edin.
AZİNFORM.AZ