Dietoloq Yelena Solomatina tez-tez qızardılmış kartof istehlakının beyin üçün mümkün mənfi nəticələri barədə xəbərdarlıq edib.
Ailehekimiklinikasi.az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, o, bu barədə "Sputnik" radiosuna müsahibə verib.
Dietoloq vurğulayıb ki, yüksək glisemik indeks qızardılmış kartofu orqanizmdə müxtəlif patoloji prosesləri, məsələn, qan damarlarının divarlarını zədələməyə qadir edir.
Onun sözlərinə görə, qaynadılmış kartofdan fərqli olaraq, qızardılmış kartof yüksək glisemik indeksə malikdir və bu, tez-tez iltihaba və qanda qlükoza səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər.
"Bu proseslər, öz növbəsində, qan damarlarının divarlarında xolesterin lövhələrinin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər ki, bu da qan dövranını maneə törədir və beyinə lazımi maddələrin verilməsini pozur.
Beyin oksigen və qida çatışmazlığına başlayır, bu da problemlər yaradır. Beyin parçalanmağa başlayır, neyronlar ölür", - Solomatina izah edib.