Yay giləmeyvələri mövsümündə arıqlamaq istəyənlər diqqətli olmalıdır.
Şirəli, şirin albalı qanda şəkəri qaldırırmı? Bu giləmeyvələri necə düzgün seçmək lazımdır?
“Medicina” xəbər verir ki, Piroqov Universitetinin 2 saylı Xəstəxana Pediatriya kafedrasının dosenti, tibb elmləri namizədi Olqa Tarasova bu barədə danışıb:
“Albalı arıq, incə bədən və sağlam mədə-bağırsaq sistemi uğrunda mübarizədə güclü köməkçidir.
Bu giləmeyvə qida maddələrinin unikal birləşməsini ehtiva edir: həzmi yaxşılaşdırmaq üçün lif, mədəni qorumaq üçün antosiyaninlər və qaraciyəri dəstəkləmək üçün xlorogen turşusu ilə zəngindir. Eyni zamanda, onun aşağı turşuluğu qastritli insanlar üçün də təhlükəsiz edir.
Albalı çəkisinə diqqət yetirənlər üçün qiymətlidir. Aşağı qlisemik indeksi (25) və 100 qr üçün yalnız 50 kkal sayəsində onlar pəhriz qidası üçün idealdır. Bu giləmeyvə bağırsaqları stimullaşdırır, toksinləri çıxarmağa kömək edir və faydalı mikroflora üçün əlverişli mühit yaradır”.
Bununla belə, ekspertlər xəbərdarlıq edir: şəkərli diabetiniz varsa, gündə 150 qr ilə məhdudlaşdırın, pankreatitin kəskinləşməsi varsa, müvəqqəti olaraq diyetinizdən xaric edin.
Maksimum fayda əldə etmək üçün tünd qırmızı sortları seçin - onların daha çox antioksidantları var. Giləmeyvə təzəliyini yaşıl sapı və elastik səthi ilə müəyyən etmək olar. Dietoloqlar, şişkinliyin qarşısını almaq və ən faydalı xüsusiyyətləri əldə etmək üçün əsas yeməklərdən ayrı - yeməkdən 30 dəqiqə əvvəl və ya 1,5 saat sonra albalı yeməyi məsləhət görürlər.