Bədəni antioksidantlarla yükləmək və hüceyrələri sərbəst radikallardan qorumaq istəyirsinizsə, bu qida maddələrinin gücündən faydalana bilərsiniz.
Teleqraf.com xəbər verir ki, bəkməz türk mətbəxində və Yaxın Şərqin bəzi bölgələrində geniş şəkildə istehlak edilən şirin qidadır.
Onu üzüm, əncir, tut və ya nar kimi meyvələri qaynadıb şəkər əlavə edilərək qalın bir konsistensiyaya qədər bişirməklə hazırlayırlar. Bu proses zamanı meyvələrin təbii şəkərləri konsentrə olur.
Bəkməz adətən səhər yeməyində çörəyin üzərinə yayılaraq istehlak edilir. Ondan müxtəlif desertlərdə və xəmirlərdə də istifadə etmək mümkündür. Bəkməz təbii şəkər və minerallarla zəngin olduğu üçün sağlam alternativ sayılır. Üstəlik, tərkibindəki lif miqdarı olduqca yüksəkdir.
Bəkməzin bir çox faydası var, lakin hansı növünün nəzərdə tutulduğu vacibdir, çünki bəkməz müxtəlif meyvələrdən hazırlana bilər. Üzüm bəkməzi, tut bəkməzi və nar bəkməzi kimi növlər xüsusilə məşhurdur və hər birinin özünəməxsus faydaları var.
Aşağı glisemik indeks dəyərinə malik olan bəkməz qanda şəkəri balanslaşdırmağa kömək edir. Bu, diabet riskini azalda bilər. Xüsusilə tut bəkməzi liflə zəngindir və həzm sisteminin sağlamlığını dəstəkləyir. Tərkibindəki minerallar, xüsusilə kalsium və maqnezium sağlam sümük inkişafı və güclü sümüklərin qorunmasına kömək edə bilir.