Yaşıl çay ən faydalı içkilərdən biri hesab olunur, tərkibində bir sıra qiymətli mikroelementlər var. Onun yarpaqlarında katexinlər, xüsusilə də iltihabla mübarizə aparmağa kömək edən güclü antioksidantlar var.
Ailehekimiklinikasi.az lent.az-a istinadən bildirir ki, tədqiqatçıların fikrincə, çayı 100°C-də 5 dəqiqə dəmləmək, aşağı temperaturda 2 dəqiqə dəmləməklə müqayisədə onun antioksidan xüsusiyyətlərini artırır. İsti su çaydan daha çox polifenol çıxarmağa kömək edir. Baxmayaraq ki, çox uzun müddət dəmləmək çayı acı edə bilər.
Həkimlərin fikrincə, yaşıl çay bir çox insan üçün faydalı olan antioksidant bitki birləşmələri ilə zəngin ideal kalorili və şəkərsiz içkidir.
Bununla belə, çay istehlakının vaxtı ilə bağlı bəzi məqamları nəzərə almağa dəyər.
Səhər
Səhər yaşıl çay içmək günə faydalı katexinlərlə başlamağa imkan verir. Ən yaxşısı onu acqarına içməkdir ki, qida maddələri antioksidantların udulması ilə rəqabət aparmasın. Tədqiqatlar göstərir ki, zülal, lif və bəzi minerallar flavonoidlərin bioavailliyini azalda bilər. Flavonoidlər həzm zamanı bədəndən gizlənərək qida komponentlərində ilişib qala bilər.
Yeməklər arasında
Yeməkdən dərhal əvvəl çay içmək mənfi təsir göstərə bilər. Çaya tort dadı verən tanninlər dəmirin sorulmasına mane ola bilər.
Yeməkdən sonra
Mütəxəssislər yaşıl çayın tərkibindəki taninlərin dəmir kimi qida maddələrinin udulmasına mane ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edirlər. Bu xüsusilə dəmir çatışmazlığı riski olanlar üçün vacibdir.
Taninlər həzm sistemindəki bitki mənbələrindən dəmirə bağlana bilər, bu da bədənin onu mənimsəməsini çətinləşdirir.
Axşam vaxtı
Bir çox insanlar üçün çay yatmazdan əvvəl rahatlaşdırıcı bir ritualdır. Bununla belə, yaşıl çayda qəhvədən daha az miqdarda kofein var, bu da yuxuya mane ola bilər, xüsusən də kofeinə qarşı həssassınızsa, kofeinsiz çay içmək daha məsləhətlidir. Baxmayaraq ki, bu, çaydakı flavonoidlərin miqdarını azaldır. Axşam içmək üçün təbii olaraq kofeinsiz olan çobanyastığı kimi bitki çaylarını seçmək daha yaxşıdır.