• Ana səhifə
  • Haqqımızda
  • Klinika haqqında
  • Reklam
  • Əlaqə
  • Xəbərlər
  • Araşdırma
  • Maraqlı
  • Səhiyyə
  • Gözəllik və təbabət
  • Əfsanələr və Mİflər
  • Foto və Video qalereya
  • Mədənİyyət
  • Bİoqrafİya
  • Klinika haqqında
  • Xəbərlər
  • Araşdırma
  • Maraqlı
  • Səhiyyə
  • Gözəllik və təbabət
  • Əfsanələr və Mİflər
  • Foto və Video qalereya
  • Mədənİyyət
  • Bİoqrafİya
Son dəqiqə
Hansı müayinələr hər kəs üçün vacibdir?
Səhər yeməyini ötürsək nə baş verər?
Sağlam münasibətlərdə görünməyən 5 davranış
Hər gün bir stəkan içən qocalmır
Türkiyənin şimalında hərbi aktivlik artdı – “Çoxsaylı insan ölümləri ola bilər”
ABŞ-ın bu addımına görə Çin qəzəbləndi
Göbələk xəstəliyi əlamətləri və müalicəsi
Paşinyandan Naxçıvan açıqlaması: Rusiyaya bildirdim ki, təcili şəkildə...
Müharibəyə hazırlıq başladı: Bu ölkə Rusiya və Belarusla sərhədləri minalayır
Xəstəxanalarda onlayn növbə sistemi dəyişir – Qeydiyyat ləğv olunur
Plan iflasa uğradı, hazırlıq başladı: Xamenei təşvişdə – Son çarə Bakıdır
Cənubi Qafqazda müharibə planı: Rusiya və İran nə hazırlayır?
Göbəyə basarkən ağrıyırsa? - SƏBƏB
Azərbaycanda ali təhsil 4 ildən 3 ilə endirilir?
İsrail və Misir razılığa gəldi - Netanyahu şad xəbəri elan etdi
İmmuniteti Gücləndirməyin 10 Yolu
Belə yatmaq təhlükəlidir – Çoxunun bilmədiyi məqam
Mədə yanması niyə yaranır və necə müalicə olunur?
Türkiyə “dövlətciyə” görə hücuma hazırlaşır – 400 minlik qoşunla yeni müharibə
Azərbaycanlılar ölkəni niyə tərk edir? – Yeni ünvanlar bilindi
Sizin Reklam Burada
Tel: (+99412) 452 97 17
Mob: (+99450) 386 38 02
E-mail: [email protected]

Kartof nə zaman sağlamlığa təhlükə yaradır? Məhsulun keyfiyyətinə mənfi təsir edən amillər

Maraqlı

11-01-2021, 15:10

Kartof nə zaman sağlamlığa təhlükə yaradır? Məhsulun keyfiyyətinə mənfi təsir edən amillər


Gün işığı və istilik kartofun tərkibində solanin maddəsinin yaranmasına şərait yaradır. Solanin artıq miqdarda qəbul edildikdə zəhərlənmə, mədə bulantısı, qusma, boğazda yanma, baş ağrısı və baş dönməsi yaradır. Buna görə də rəngi yaşıllaşmış və cücərmiş kartof insan sağlamlığı üçün olduqca təhlükəlidir.

Bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun mütəxəssisi Səidə Zeynalovanın kartofun saxlanma qaydaları, kartof xəstəlikləri, bunun qarşısını almaq yolları barədə hazırladığı məqalədə bildirilib. Məqaləni təqdim edirik:

Kartof əhalinin qidalanmasında mühüm rol oynayan çoxillik ot bitkisidir. Kartofun tərkibində orta hesabla 76,3 % su, 23,7 % quru maddə, o cümlədən 17,5 % nişasta, 0,5 % şəkər, 1-2 % zülal, 1 %-dək mineral duzlar, C, B1, B2, B6, PP, K vitaminləri və kapotinoidlər vardır. Qeyd edək ki, 0-1° C temperaturda saxlandıqda tənəffüs ləngidiyindən kartof yumrularında 2-2,5 % şəkər toplanır, bu da ona şirin dad verir.

Kartofun keyfiyyəti onun sortundan, yetişdirildiyi şəraitdən, daşınma və saxlanma şəraitindən asılıdır. Kartof düzgün şəraitdə saxlanmadıqda orqanoleptik xüsusiyyətində və tərkibindəki qida maddələrində baş verən dəyişikliklərlə yanaşı, bir çox göbələk xəstəlikləri də yaranır.

Ən çox rast gəlinən göbələk xəstəliklərindən biri kartofun qara çürüməsidir. Xəstəliyin törədicisi olan göbələklərin inkişafı nəticəsində məhsulun üzərində 55-160 mkm diametrli, qara rəngli, şarşəkilli piknidlər və birhüceyrəli, rəngsiz konidilər formalaşır. Qeyd edək ki, Phoma andigena göbələyi kartof bitkisinin yarpaqlarında qırmızımtıl rəngli, kiçik diametrli (2.5-10 mm) konsentrik ləkələr əmələ gətirir. Müəyyən vaxt keçdikdən sonra bu ləkələr qaralmağa başlayır.

Adi dəmgil də kartofda geniş yayılmış xəstəliklərdəndir. Streptomyces scabies göbələyi ilə yoluxma nəticəsində kartof yumrusunun səthində qeyri-düzgün formalı, diametri bir neçə millimetrdən 1 sm və daha artıq olan, getdikcə ölçüləri böyüyən və mantarlaşan yaralar meydana çıxır. Əsas zərər məhsulun istehlak keyfiyyətinin aşağı düşməsi ilə səciyyələnir. Belə ki, göbələklərin yaratdığı müxtəlif yaralar, ləkələr məhsulun əmtəəlik görünüşünün itməsinə, məhsuldarlığın kəskin azalmasına səbəb olur. Dəmgillə yoluxmuş kartof yumrularının cücərmə qabiliyyəti aşağı olduğundan əkin üçün də yararsız hesab edilir.

Qanqren (Phoma exigua var.foveata) xəstəliyinin törədicisi isə bitkinin ən çox gövdə və yumrularında inkişaf edir. Yoluxmuş kartof yumrusunda və gövdədə açıq-qəhvəyidən tünd-qəhvəyi rəngə qədər çaları olan piknidilər əmələ gəlir. Gövdədə xəstəliyin simptomları bitkinin çiçəkləmə fazasında uzunsov, qeyri-müəyyən ləkələrin formalaşması ilə müşahidə olunur. Sirayətlənmiş kartof yumrularını eninə kəsdikdə tünd haşiyəli, açıq rəngli toxuma müşahidə olunur. Bu simptom göbələyin ifraz etdiyi toksinin əlamətidir.

Fitoftora xəstəliyinin törədicisi Phytophthora infestans patogenidir. Xəstəliyin inkubasiya dövrü havanın istiliyindən asılıdır. Göbələyin mitselisinin inkişafı üçün minimal temperatur 1-3° C, maksimum temperatur isə 30° C hesab edilir. Fitoftora bitkinin həm yarpaqlarını, həm də yumrularını zədələyir. Sahələrdə əvvəlcə kartofların üzərində tək-tək (seyrək), yaxud külli miqdarda əzilmiş ləkələr əmələ gəlir. Ləkəli hissə kəsildikdə onların altında boz, yaxud qonurlaşmış sahələr görünür. Kartof anbarda saxlandığı dövrdə onun toxumasının zədələnmiş yerləri çürüməyə başlayır. Kəskin zədələnmələr zamanı kartofun səthi codlaşır, rəngi isə bozumtul-qonur olur. Qeyd edək ki, bu, göbələk pomidor və badımcanın da xəstəlik törədicisidir.

Kartof xərçəngi (Synchytrium endobioticum) məhsuldarlığın 40-60 %-dək azalmasına səbəb olur. Synchytrium endobioticum göbələyi kartof bitkisinin yumrularını, stalonlarını, bəzən gövdə və yarpaqlarını da yoluxdurur. Göbələk stalon və yumrularda açıq-qəhvəyidən tünd-qonur rəngə qədər müxtəlif ölçülü şişlər, fırlar əmələ gətirir.

Sürmə xəstəliyi (Thecaphora solani) ilə sirayətlənmiş bitkinin yerüstü hissəsində heç bir əlamət müşahidə olunmur. Xəstəliyə yoluxmuş kartof yumrularında çoxsaylı qəhvəyi və qara rəngli ləkələr müşahidə edilir. Ləkələrin diametri 1-4 mm-ə qədər olub, göbələyin spor yığımından ibarətdir. Yoluxmuş kartof yumruları bir müddət sonra qəhvəyi rəngli, tozabənzər, çoxsaylı spor yığımından ibarət kütləyə çevrilir.

Sadalanan xəstəliklərin kartofun keyfiyyətinə mənfi təsirinin qarşısını almaq üçün məhsulun saxlanma şəraitinə və temperatur rejiminə nəzarət olunmalıdır.

Kartofun qaranlıq yerdə saxlanması vacibdir. Məhsulu polietilen torbalarda da saxlamaq olmaz. Kartofu hava keçirən kisələrdə, səbətlərdə və ya qutularda saxlamaq lazımdır. Karton qutularda saxlandığı təqdirdə qutunun divarlarında hava dəlikləri açılmalıdır. Bundan başqa, kartofu rütubətli şəraitdə, həmçinin soğan və ya sarımsaqla eyni və ya yaxın qutularda saxlamaq tövsiyə olunmur. Əks halda kartof qısa müddətdə cücərməyə başlayacaqdır. Məhsulu mümkün qədər sərin və quru şəraitdə saxlamaq lazımdır. Qeyd edək ki, kartof saxlanan yerdə rütubət 85-90 % olmalıdır. Günəş işığı altında kartofun saxlanması üçün 21-22° C temperatur və 35 % - 43 % rütubət tələb olunur. Qaranlıq və havalandırılmayan otaq şəraitində kartofun saxlanması üçün 20-21o C temperatur və 55 % - 83 % rütubət təmin edilməlidir. Qaranlıq soyuducuda məhsulun saxlanması zamanı temperatur 4-6° C, rütubət 22 % - 39 %, işıq altında isə 22-23° C və 33 % - 47 % rütubət olmalıdır.

Məhsulun xarab olmasının qarşısını almaq üçün vaxtaşırı zədəli kartofları seçib kənarlaşdırmaq lazımdır. Çünki bir kartofda yaranan zədə digərlərinin də çürüməsinə səbəb olacaqdır.

Oxunub: 775
Paylaş:
Digər xəbərlər

Maraqlı

4-03-2020, 13:46

Kartof suyunun inanılmaz FAYDALARI

Maraqlı

19-09-2019, 18:52

Cücərmiş kartof ziyanlıdırmı?

Xəbərlər

14-05-2019, 11:09

Kartof insanı belə ZƏHƏRLƏYİR - Mütəxəssislərdən VACİB XƏBƏRDARLIQ

Xəbərlər

11-05-2019, 11:09

Kartof insanı belə ZƏHƏRLƏYİR - Mütəxəssislərdən VACİB XƏBƏRDARLIQ

Araşdırma

23-04-2019, 16:52

Cücərmiş kartof ziyanlıdırmı?

Adınız:*
E-Mail:
Yorumunuz:
  • winkwinkedsmileam
    belayfeelfellowlaughing
    lollovenorecourse
    requestsadtonguewassat
    cryingwhatbullyangry
Kodu girin: *
yenilə, əgər kod görünmürsə
Gündəm
Hansı müayinələr hər kəs üçün vacibdir?
Səhər yeməyini ötürsək nə baş verər?
Sağlam münasibətlərdə görünməyən 5 davranış
Hər gün bir stəkan içən qocalmır
Türkiyənin şimalında hərbi aktivlik artdı – “Çoxsaylı insan ölümləri ola bilər”
ABŞ-ın bu addımına görə Çin qəzəbləndi
Son xəbərlər
  • Bu gün, 12:50
    Hansı müayinələr hər kəs üçün vacibdir?
  • Bu gün, 09:07
    Səhər yeməyini ötürsək nə baş verər?
  • Dünən, 22:25
    Sağlam münasibətlərdə görünməyən 5 davranış
  • Dünən, 21:22
    Hər gün bir stəkan içən qocalmır
  • Dünən, 20:09
    Türkiyənin şimalında hərbi aktivlik artdı – “Çoxsaylı insan ölümləri ola bilər”
  • Dünən, 19:28
    ABŞ-ın bu addımına görə Çin qəzəbləndi
  • Dünən, 18:42
    Göbələk xəstəliyi əlamətləri və müalicəsi
  • Dünən, 17:48
    Paşinyandan Naxçıvan açıqlaması: Rusiyaya bildirdim ki, təcili şəkildə...
  • Dünən, 16:25
    Müharibəyə hazırlıq başladı: Bu ölkə Rusiya və Belarusla sərhədləri minalayır
  • Dünən, 15:29
    Xəstəxanalarda onlayn növbə sistemi dəyişir – Qeydiyyat ləğv olunur
  • Dünən, 14:44
    Plan iflasa uğradı, hazırlıq başladı: Xamenei təşvişdə – Son çarə Bakıdır
  • Dünən, 13:47
    Cənubi Qafqazda müharibə planı: Rusiya və İran nə hazırlayır?
  • Dünən, 12:20
    Göbəyə basarkən ağrıyırsa? - SƏBƏB
  • Dünən, 11:42
    Azərbaycanda ali təhsil 4 ildən 3 ilə endirilir?
  • Dünən, 10:28
    İsrail və Misir razılığa gəldi - Netanyahu şad xəbəri elan etdi
  • Dünən, 09:07
    İmmuniteti Gücləndirməyin 10 Yolu
  • 18-12-2025, 22:37
    Belə yatmaq təhlükəlidir – Çoxunun bilmədiyi məqam
  • 18-12-2025, 21:39
    Mədə yanması niyə yaranır və necə müalicə olunur?
  • 18-12-2025, 20:22
    Türkiyə “dövlətciyə” görə hücuma hazırlaşır – 400 minlik qoşunla yeni müharibə
  • 18-12-2025, 19:26
    Azərbaycanlılar ölkəni niyə tərk edir? – Yeni ünvanlar bilindi
  • 18-12-2025, 18:05
    Çənə ağrısı hansı səbəbdən yaranır?
  • 18-12-2025, 17:38
    Rusdilli məktəblərdə bu fənlərin azərbaycanca keçilməsi...
  • 18-12-2025, 16:14
    Tramp rəsmən açıqladı: Bu ölkənin ərazilərini İsrailə verdim
  • 18-12-2025, 15:16
    Bu xəstələrə və hamilələrə mixək olmaz - Səbəb
  • 18-12-2025, 14:32
    Rusiya-Ukrayna müharibəsində “Milad atəşkəsi”: Mayami görüşünün gündəliyi belədir - MÜSAHİBƏ
  • 18-12-2025, 13:01
    Hospitalda əsgərin ölümü ilə bağlı - RƏSMİ AÇIQLAMA
  • 18-12-2025, 12:30
    Qanda dəmiri artıran məhsullar açıqlandı
  • 18-12-2025, 11:29
    Azərbaycanın Ermənistana nə qədər dizel göndərdiyi açıqlandı
  • 18-12-2025, 10:55
    Türkiyəyə qarşı 3 ölkənin hazırladığı hərbi platformanın arxitekturası: Detallar bəlli oldu
  • 18-12-2025, 09:08
    Ölümə aparan arıqlama üsulu - Ağciyər deşilə bilər
Daha çox
  • Ana səhifə
  • Haqqımızda
  • Reklam
  • Əlaqə
Sosial şəbəkələrimiz:
  • Direktor: Firəngiz Rüstəmova
  • E-mail: [email protected]
  • Telefon: (+99412) 452 25 37
  • Klinika haqqında
  • Xəbərlər
  • Araşdırma
  • Maraqlı
  • Səhiyyə
  • Gözəllik və təbabət
  • Əfsanələr və Mİflər
  • Foto və Video qalereya
  • Mədənİyyət
  • Bİoqrafİya
Müəllif hüquqları qorunur. ailehekimiklinikasi.az-ın məlumatlarından istifadə etdikdə istinad mütləqdir. Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.
  • Ana səhifə
  • Haqqımızda
  • Reklam
  • Əlaqə