Xəbərlər



Yaşıl rəngli tərəvəzlərin faydası
Yaşıl rəngli tərəvəzlərin faydası


Fol turşusu B qrup vitaminlərdən biridir. Əvvəllər fol turşusunun yalnız hamilələr üçün olduğunu düşünürdülər. Lakin sonralar Fol turşusunun (vitamin B9) yalnız hamilələr üçün vacib olması fikri bir mifə çevrildi. Hamilələr mütləq fol turşusu qəbul etməlidir. Amma fol turşusu bütün insanlar üçün vacib vitamindir.

Fol turşusunun çatışmazlığına əsasən qeyri-düzgün qidalanmaq səbəb olur. Hətta bağırsaq xəstəlikləri və disbakterioz bu vitaminin sorulmasını ləngidir. Qıcolmaəlehinə preparatlar, oral kontraseptivlər (hamiləlikdən qorunmaq üçün istifadə olunan preparatlar), alkoqol (digər zərərli vərdişlər) fol turşusunun sorulmasına mənfi təsir göstərir.

Fol turşusu (B9 vitamini) çatışmadıqda aşağıdakı hallar baş verə bilər:

Meqaloblastik anemiya - qanazlığının bir növüdür. Bu xəstəliyin əlamətləri- saç tökülməsi, daimi yorğunluq, ağızın selikli qişasında yaralar və s.

Hamiləlik zamanı çox saylı problemlər - anada ciftin vaxtından əvvəl ayrılması, erkən döğuş, doğuşdan sonra yaranan depressiya. Döldə isə beyin yırtığı adlanan defekt, "dovşan dodaqlıq", hidrosefaliya və s.

Əhval - ruhiyyənin azalması - hətta müyyən vaxtdan sonra kliniki depressiyaya qədər gətirib çıxara bilər.

Koqnitiv pozulmalar - yaddaşın zəifləməsi, yuxusuzluq, səbəbsiz həyəcan və aqressivlik.

Simptomlar qeyri spesifik olduğundan əksər insanlar buna fikir vermir.

Təssüflər olsun ki fol turşusu çatışmazlığı vitamin çatışmazlığının ən çox yayılmış formasıdır. Fol turşusunun artıqlığı çox nadir rast gəlinən bir haldır. Çünki fol turşusu suda həll olunan vitamin olduğundan, artıq doza qəbul edildiyi zaman, orqanizmə heç bir zərər vermədən böyrəklərlə xarıc olur.

Böyüklərdə fol turşusuna optimal gündəlik təlabat 400 mkq - dır. Hamiləlik zamanı isə təlabat bir az da artmış olur.

Fol turşusu ilə yaşıl tərəvəzlər daha zəngindir (folium latın dilindən "yarpaq" kimi tərcümə olunur) İspanaq, ağ kələm, gül kələmi, kahı, fol turşusu ilə daha zəngindir. Həmçinin qoz, araxis, pomidor, çuğundur, düyü, yumurta və qaraciyər də B9 vitamini ilə zəngindir. Amma bir şeyi diqqətdən qaçırmaq olmaz. Fol turşusu çox həssas vitamindir. Beləki, həm tərəvəzləri bişirdikdə, həm də soyuducuda saxladıqda vitaminin 70 - 80% parçalandığı üçün tərəvəz məhsullarını təzə-təzə və çiy qəbul etmək daha faydalıdır. Belə olmazsa orqanizmdə fol defisiti rast gəlinir. Ona görə də tərkibində fol turşusu olan preparatlar qəbul edilməsi məsləhətdir. Fol turşusu bir çox vitamin və mineral kompleks preparatlarının tərkibinə daxildir. Sübut olunub ki ,fol turşusunun tək şəkildə qəbulu daha məqsədəuyğundur. Apteklərdə kifayət qədər fol turşusu tərkibli preparat mövcüddur. Yetər ki, seçdiyiniz preparatın dozası sutkalıq tələbata uyğun olsun.
Baxış sayı: 42