Yumurta bir çox faydalı maddələrlə zəngindir, lakin düzgün bişirilmədikdə onları itirə və hətta sağlamlığa zərər verə bilər.
Lent.az xəbər verir ki, dietoloqlar yumurta hazırlamaq üçün ən sağlam hesab edilən 3 bişirilmə üsulunu müəyyən edib.
Qızardılmış yumurta
Vaxtı dəyərləndirənlər üçün omlet tez və rahat seçimdir. Yeməyin faydalarını qorumaq üçün kərə yağı və ya günəbaxan əvəzinə zeytun yağı kimi sağlam yağlardan istifadə etmək məsləhət görülür.
Qaynadılmış yumurta
Sərt qaynadılmış yumurtalar, vaxtından əvvəl hazırlayıb özünüzlə götürə biləcəyiniz gözəl doyuzdurucu qəlyanaltıdır. Qaynama prosesi digər bişirmə üsulları ilə müqayisədə yumurtalarda daha çox su saxlayır, bu da onları daha dolğun edir.
Bişmiş yumurta
Yumurtaları qaynatmaq ən sağlam üsullardan biri hesab olunur, çünki onlar az odda bişirilir ki, bu da sarısını qoruyub saxlayır və xolesterinin oksidləşmə şansını azaldır. Bu üsul yüksək temperaturda qızartma zamanı baş verə biləcək potensial zərərli birləşmələrin əmələ gəlməsini minimuma endirir.
Sağlam yumurta bişirmək üçün məsləhətlər
Yumurta bişirərkən maksimum fayda əldə etmək üçün bir neçə amili nəzərə almaq lazımdır:
Bişirmə temperaturu
Aşağı temperaturda bişirmə qida maddələrini qorumağa kömək edir və qızartma zamanı yarana biləcək xolesterol oksidləşmə məhsulları və akrilamid kimi zərərli birləşmələrin əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
Sağlam yağlar
Doymuş yağları və xolesterolu azaltmaq üçün zeytun yağı, avokado yağı və ya yağdan istifadə edin.
Faydalı əlavələr
Yeməklərinizə dəyər qatmaq üçün yumurtaları tərəvəz, göyərti, yağsız zülallar və sağlam ədviyyatlar kimi qidalı qidalarla birləşdirin.