Dadı və müalicəvi faydaları ilə dünyada getdikcə populyarlaşan narda araşdırmalara görə yaşıl çaydan 3 qat çox antioksidant olduğu ortaya çıxıb.
Teleqraf.com xəbər verir ki, tərkibi fol turşusu, kalium, fosfor, dəmir, C vitamini və liflə zəngin olan narın bu təsiri hüceyrələrin yenilənməsini stimullaşdırdığı, orqanizmin müqavimətini artırdığı, immuniteti gücləndirdiyi bəlli olub.
Yüz qram nar bir insanın ehtiyac duyduğu gündəlik C vitamini dozasının təxminən 16 faizini qarşılayır.
Narın ümumilikdə təzəsinə üstünlük verilsə də, onun istehlak formaları çoxdur. Nardan bəkməz, meyvə suyu, çay olaraq da istifadə edilir.
Narın bir sıra faydalarını sadalayaq:
- Toxumdan çıxarılan yağın tərkibindəki maddələr ürək xəstəliklərindən qorunmağa kömək edir.
- Nar şirəsi ekstraktında olan bioaktiv kimyəvi birləşmələr şişin və hüceyrənin anormal yayılmasının qarşısını ala bilir.
- Nar meyvəsindən alınan ekstrakt ağciyər, döş və yoğun bağırsaq xərçənginin aqressiv təsirlərindən qorunmağa kömək edir.
- Xolesterolu balanslaşdırır.
- Qandakı qlükoza səviyyəsini tarazlayaraq diabetin qarşısını almağa kömək edir.
- Təzyiqsalıcı təsirə malikdir.
- Sümükləri qidalandırır və kalsifikasiyanın qarşısını alır.
- İshal əlamətlərini aradan qaldırır.
- Sümük və oynaq iltihablarının qarşısını alır.
- Qaraciyərə qoruyucu təsir göstərir.
- Əzələ ağrılarını aradan qaldırır və ağır məşqdən sonra bədənin bərpasını asanlaşdırır.
- Ağız sağlamlığını qoruyur.